Dacia прави бегачка 850 "коня" за Пайкс Пик

Main January 31, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 6533 views | no comments

Компанията Dacia планира подготовката на специален състезателен вариант на кросовъра си Duster с двигател с мощност 850 "кончета". Целта е машината да вземе участие в най-прочутото планинско състезание в света - Pikes Peak International Hill Climb в американския щат Колорадо на 26 юни тази година.

С разработката на автомобила се е заела компанията Tork Engineering, която направи прототипа на базата на Duster, участващ повече от успешно от миналата година в състезанията на лед Trophee Andros с пилот двукратния световен шампион Ален Прост. По всяка вероятност новата супер-Dacia ще получи 3,8-литровия осемцилиндров турбомотор на суперкара Nissan GT-R, форсиран от 530 до 850 конски сили. В същото време масата на кросовъра, който ще представи за пръв път румънската марка в Щатите и Пайкс Пик, няма да надмине 900 килограма.

Зад волана на състезателния планински Duster, по предварителна информация ще е пилотът Жан-Филип Дайро, също участник в Trophee Andros, но за чешкия отбор на Skoda.

Състезанието Pikes Peak International Hill Climb се провежда от 1916-а година насам и е второто по дълголетие в Щатите след Инди-500 в Индианаполис. Трасето до върха има 156 завоя, дължината му е 19,99 км, а разликата във височините между старта и финала е 1423 метра.

През последните години най-изявеният състезател там и собственик на рекорда за най-бързо изкачване е японецът Нобухиро "Монстър" Таджима с прототип Suzuki, отбелязал миналата година резултат от 10 минути 11 секунди и 490 хилядни.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...