Daimler се подготвя за 125-летието на автомобила

Main January 25, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3037 views | no comments

Daimler се готви за мащабни тържества по случай 125-летието на първия в света автомобил, за който основателят на фирмата Карл Бенц е получил официален патент на 29-и януари 1886-а. През уикенда по централните немски тв-канали стартира 10-секундно клипче под названието "125 години иновации", което прокарва пряка връзка между раждането на първия автомобил и дебюта на новия флагмански концепт Mercedes-Benz F800 Style.

Кулминацията на тържествата е на 29 януари в щаб-квартирата на Daimler, където са поканени канцлерката на Германия Ангела Меркел и видни представители на немската и световна автопромишлености. Тогава ще бъде даден и стартът на околосветско пътешествие на три водородни автомобила B-Klasse F-Cell, които за 125 дни трябва да пресекат територията на 14 страни и да изминат маршрут с дължина 30 000 км.

Тържествата няма да завършат с това и ще продължат до края на годината. В програмата, освен пускането на юбилеен илюстриран сборник с тираж 20 милиона и описание на историческите и съвременни модели, както и вече работещата страница в интернет, се предвижда организацията на цели 360 мероприятия. Сред тях са специализирана изложба на ретроавтомобили и произведения на изкуството, пътуваща изложба "Автомобилно лято 2011 - 125 години автомобил", спортни съревнования и празнично събиране на международния клуб на собствениците на Mercedes в края на лятото в Берлин.

През изминалите 125 години инженерите на концерна, създаден от Бенц и Даймлер, са защитили 80 000 патента. Последната им разработка е флагманският концепт F800 Style, представен през миналата година в Женева. Той беше обявен едновременно като "plug in"-хибрид и водороден автомобил, имаше електродвигател с мощност 80 кВт и бензинов V6 с мощност 220 кВт. Последният, благодарение на модулната схема, може да бъде заменен с горивни клетки. Във варианта хибрид общата мощност на силовия агрегат е 409 к.с., ускоряването от място до 100 км/ч е за 4,8 сек, максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Средният разход на гориво е 2,9 л на 100 км, а пробегът с едно зареждане на акумулатора е 30 км.

 
Keywords:   b klasse, daimler, mercedes benz
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...