Ford Vertrek – реалното виждане за идващ кросовър

Main March 8, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 5841 views | no comments

Кланът на компактните спортни кросовъри има в Европа след Женева още един сериозен член. Своето реално виждане за бъдещето на всъдеходните компактни машини представи Ford с концепта си Vertrek - прототип на стилен и спортен компактен SUV. Източник на вдъхновение при създаването на Vertrek е бил европейския кросовър Ford Kuga, признат вече лидер по дизайн в своя сегмент.

Светът се променя и купувачите търсят нов компактен кросовър" - споделя Джей Мейс, вице-президент по дизайн на Ford - Те работят напрегнато, активно почиват и искат да имат кола, отразяваща стила им на живот и различна от другите. Смятаме, че концептът Vertrek предлага именно това, което търсят".

Автомобилът имаше своята световна премиера на автосалона в Детройт през януари. С Vertrek Синият овал демонстрира намерението си да предложи глобален компактен SUV от следващо поколение, който да предложи лидерски качества в областите на дизайна и горивната икономичност. Затова колата е развита върху глобалната платформа С-клас, използвана за развитието на новото поколение Ford Focus, както и при новите C-MAX и Grand C-MAX. С това ролята на платформата не се изчерпва, защото Ford планира развитието на нейна база на още минимум 10 модела.

Според създателите си, спортният кросовър няма само красиво да блести по щандовете на марката на световните автосалони и в шоу-румовете, след като влезе в серийно производство, а трябва и да щади джобовете на бъдещите си собственици. Темата за горивната икономичност е била една от ключовите при развитието на Vertrek. Реализацията на този план е възложена главно на новите ефективни мотори на марката от бензиновото семейство Ford EcoBoost /концептът е с четирицилиндров, 1,6-литров мотор от тази фамилия с мощност 180 к.с./, както и на не по-малко ефективните турбодизели Duratorq TDCi с технология "common-rail", система за директно впръскване на горивото и внедрена технология "Ford Auto-Start-Stop".

За намаляването на апетита" на автомобила помага и аеродинамично провереният и разработен външен дизайн. По данни на Ford серийният автомобил, създаден на базата на концепта Vertrek, ще има минимум 5% превъзходство по аеродинамичните си характеристики над днешните европейски и североамерикански модели на Ford, като Escape и Kuga.

"Колата е революция в сравнение с това, което предлага сегментът й в Северна Америка, и стилистична еволюция в сравнение с моделите ни, предлагани извън пределите на САЩ. Новият концепт има много по-обтекаем дизайн и предоставя големи възможности за превоз на пътници и багаж, отговарящи на търсенията на клиентите от целия свят", - сподели за концепта вице-президентът по разработката на автомобилите на Ford of Europe Франк Дейвис.

Интериорът на концепта Vertrek се отличава с визуална лекота и простор, и отразява изразителният екстериор на колата. Главното в него е приборното табло с уникални форми, продължаващи концепцията на кинетичния дизайн на Ford. Четирите индивидуални седалки повишават комфортността и подчертават спортния вид на салона. Те са с изящен дизайн и тапицерия от велур, който притежава голямата здравина на типичните баварски кожени панталони - Lederhosen". Вместо нормалния мокет в концепта Vertrek са използвани ръчно изработени покрития от текстил и кожа. Функционалните елементи на волана, вратите, комбинацията прибори и таблото имат полировка от най-високо качество, характерно за продуктите клас premium".

 
Keywords:   c max, ford, ford focus, ford kuga
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...