Hispano-Suiza H-6C Xenia – „самолетоавтомобилът“ от 1938 г.

Main April 8, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2310 views | no comments

Ако сте запознати с класическите автомобили, няма как да не сте чували за испанската компания Hispano-Suiza. Тя е създала едни от най-желаните автомобили от колекционерите в цял свят. Те не са просто автомобили, а по-скоро автомобилни произведения на изкуството. Hispano-Suiza H-6C от 1932 г. е впечатляващ двуместен кабриолет, но в ръцете на Андре Дюбонет, състезател и бивш пилот от Първата световна война, колата се превръща в нещо уникално. С помощта на специалиста в областта на изграждане на автомобили Жак Соутчик и инженера Антоан-Мари Чедрю, H-6C получава първото независимо окачване на четирите колела, както и иновативен аеродинамичен бодикит, стъкла и врати, вдъхновени от авиацията. Моделът е наречен с името Xenia и прави дебют през 1937 година. Под капака му се крие 8-литров 6-цилиндров редови двигател, произвеждащ мощност от 144 к.с. и развивал максимална скорост от 201 км/ч.
След като изчезва със започването на Втората световна война, Xenia се появява отново в Париж през 1946 г. Тя е купенa и реставриранa от Ален Балерт, председател на клуб Hispano-Suiza. След смъртта му се озовава в ръцете на американския колекционер Чарлз Морз. Напълно възстановена, Xenia участва на колекционерското автомобилно изложение Pebble Beach Concours dElegance през 2000 г.
Днес революционната и красива Xenia е изложена в музея Mullin Automotive в Окснард, Калифорния.

 
Keywords:   hispano suiza, xenia
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...