Italdesign - Празнува 40-годишнина...

Main July 6, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1409 views | no comments

Основана през 1968 година от Джорджето Джуджаро и Алдо Мантовани, италианската дизайнерска фирма Italdesign е участвала в разработването на някои от най-иконичните модели за изминалите четири десетилетия – говорим за Audi 80,Lancia Delta, Saab 9000 Turbo, Fiat Panda и още много други...

Прототипът Quaranta, показан по време на тазгодишното автомобилно изложение в Женева, илюстрира предприемчивото дизайнерско мислене и възможности на фирмата. През този август 70-годишнина ще празнува и основателят на компанията Джуджаро. Така че тази година действително е голяма не само за компанията, ами и за основателите й.

Самият Джуджаро има дори по-дълга история в тази индустрия в сравнение със своята фирма, като е работил за Fiat, Bertone и Ghia между 1955 и 1968 година (именно до основаването на Italdesign). Идеите на дизайнера съответно са внедрявани в модели на компании като Alfa Romeo, BMW, Maserati, De Tomaso и дори в Bizzarini GT Strada.

Иначе базирайки се на историята на компанията и нейните основатели и същевременно приемайки дизайнерски и механични детайли от бъдещето, Quaranta – италианското за 40 – представлява екологичен спортен автомобил със задвижване на четирите колела, в които са внедрени серия новаторски технологии (става дума дори за хибриден двигател със слънчева енергия). Двигателят е прототипа е средноразположен, а самият автомобил може да побере трима възрастни плюс едно малко дете, както и целия им багаж.

Достъпът до кабината става посредством една горна врата, която всъщност обединява няколко малки странични врати. С натискането на един on/off бутон вратите се отварят напред по интересен начин, като процесът се контролира от сензори за близост. Иначе има и втора задна врата, която реално отговаря за достъпа до багажника и двигателя.

Слънчевите панели на покрива могат да генерират енергия до 250W, което е достатъчно за функционирането на климатика и за презареждането на електрическите батерии. Хибридната система е развита от Toyota и се състои от 3.3-литров V6 бензинов двигател и два електрически мотора. В резултат на това се осигурява мощност от 200 kW и въртящ момент от 288 Нм.Това е достатъчно за автомобила да се ускорява до 100 км/ч за 4.05 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...