Opel Vectra стана на 25

Main November 8, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 11230 views | no comments

Тази година Opel Vectra става на 25 години. Моделът се появява на пазара през есента на 1988 година като представител на средния клас с трудната задача да замени успешната Ascona, представена през 1970 година и еволюирала в три моделни поколения. Името на Vectra и нейната аеродинамична форма са вдъхновени от прогресивната визия на Omega.

Предлаган във версии седан и хечбек, Vectra представя нови технологии в серийното производство – това е първият модел на Opel, който може да бъде поръчван с двойно предаване. А в момента на представянето на следващото поколение в края на лятото на 1995 година, Vectra A вече е спечелила над 20 национални и международни награди, осигурявайки техническа база за спортното купе Calibra и постигайки пазарен дял до 20 процента при пика на продажбите си. С 2,5 милиона броя, продадени в Европа, Vectra се превръща в най-успешния модел от среден клас в историята на Opel до този момент.

С пет места и багажен обем от 530 литра, новата Vectra конкурира дори луксозния модел Senator на Opel. А при сгъване на задните седалки багажният обем се увеличава до 840 литра.

Над пет милиона часа развойно време са инвестирани в създаването на Vectra, като само за прецизирането на формите от аеродинамична гледна точка са посветени 20 000 часа. С отличен коефициент на обтекаемост от 0,29, тя е един от най-аеродинамичните автомобили в класа си, както и култовият Omega, станал основа на нов дизайнерски език и нова линия в моделната гама на Opel през 1986 година.

Vectra е първият лек автомобил на Opel, предлаган със система за задвижване на четирите колела. Разработена в сътрудничество с Steyr-Daimler-Puch, системата включва вискосъединител, позволяващ променливо разпределение на мощността към задния задвижван мост в зависимост от условията на движение и пътя, и многодисков съединител, прекратяващ силовата връзка със задния мост по време на спиране, гарантирайки по този начин високо ниво на надлъжна стабилност.

Опционалното двойно предаване се предлага за Vectra с 1,8- и 2,0-литрови двигатели. Върховият модел за гамата е седанът Vectra 2000 16V 4x4 с мощност 150 к.с. Той постига максимална скорост от 215 км/ч , предлага се и във версия само с предно предаване и притежава нещо от характера на Kadett GSi и Omega 3000.


През есента на 1993 година фамилията на Vectra се увеличава с версията turbo с мощния агрегат от Calibra, задвижване на четирите колела и 6-степенна механична трансмисия и 2,0-литров бензинов мотор с принудително пълнене с турбокомпресор и мощност 204 к.с. Turbo e единственият член на първото поколение на Vectra, чиято максимална скорост достига 240 км/ч.

През пролетта на 1994 година Vectra CDX представя новоразработения 2.0 литров 16 V 4-цилиндров двигател със 136 к.с., използван и от наследника Vectra B. По това време, в своята седма година на производство, Vectra A е номер 2 в европейските статистики за регистрации. Тя е заменена в моделна година 1996, след 2,5 милиона продадени бройки, които я правят най-продавания автомобил в средния клас по това време.








 
Keywords:   opel
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...