"Емеля" достави руснаците на Северния полюс

Main April 29, 2009 | Auto-Press.net A- A+ 1990 views | no comments

Триумфално завърши уникалната експедиция на руски екстремални автомобилисти. Те успяха за пръв път в историята на покоряването на Арктика да стигнат за 45 дена до северния връх на Земята с автомобили-амфибии собствена разработка.

Ето и участниците в забележителния леден преход - Василий Елагин, Афанасий Маковнев, Владимир Обиход, Алексей Шкрабкин, Алексей Ушаков, Николай Никулшин и Сергей Ларин. По думите на Василий Елагин, ръководител на Морската ледена автомобилна експедиция, която тръгна на 23 март от Салехард, всички участници имат опит от полярни автоекспедиции в Антарктика и Арктика, катерили са най-високите върхове на планетата и имат невероятни навици за оживяване в екстремални условия на студ.

Саммият Елагин е голям любител на екстрема. През 90-е години на миналия век е изминал с всъдеход около 7000 км из пустините в Намибия и Калахари, а след това избягвайки асфалта, със същата техника е пресякъл и Австралия.

Чудо-всъдеходите Емеля са иновационна разработка на Елагин и в момента са най-пригодната и с най-добри технически характеристики техника за придвижване в арктически условия.

Стартирайки от столицата на полуостров Ямал, участниците в експедицията са пресекли Обския залив и крайбрежието на Карско море до нос Челюскин и са стъпили в Северната Земя. От там за пръв път в света е бил и извършен преходът с автомобили до Северния полюс.

Общата дължина на маршрута е била 7000 км по снежна целина, дрейфащи ледени блокове и ледоход. По пътя участниците в екстремалния пробег са правили филмови снимки за телевизионен сериал.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...