Volkswagen приготви автопилот

Main June 24, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2105 views | no comments

Концернът от Волфсбург представи нов автопилот, позволяващ на колата да се движи практически без намесата на човека. Новата система, получила названието Temporary Auto Pilot (TAP), представлява цял радарен комплекс, допълнен с камери, ултразвукови датчици, "електронен хоризонт" и дори с лазерен скенер. Всичко това помога на автомобила да се движи в рамките на една от лентите на пътното платно, да запазва дистанция до предната кола и да поддържа зададена скорост, която автоматично намалява при приближаване на завой.

"Полуавтоматичната" система TAP работи при скорости до 130 км/ч. При това спазва правилата за движение и не надхвърля ограниченията на скоростта, важащи за дадения участък на пътя. По думите на шефа на изследователското поделение на Volkswagen Юрген Леохолд, "системата е важен крайпътен камък на работата ни за напълно автономен и безопасен автомобил". Той подчерта, че неотменимо правило на тази работа и следващатото й развитие е възможността водачът по всяко време да отнеме на системата правото за управление и контрола на колата.

Презентацията на системата TAP премина в рамките на конференцията на проекта HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport) в шведския град Бурос. Началото на проекта е заложено през 2008-а, инвестиции в него вече са над 28 млн. евро, и освен Volkswagen, в него активно участват компаниите Continental, Volvo, Haldex Brake Products AB и ред научни институти от цяла Европа.

 
Keywords:   auto pilot, tap, volkswagen
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...