България с четвърто място на Shell Eco-marathon Европа 2011

Общи 30 май 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2840 посещения | без коментари

Източник: www.shell.bg

Три нови рекорда бяха поставени на пистата Eurospeedway в Германия

Отборът на Технически университет - София зае рекордното в историята на българското участие в Shell Eco-marathon Европа 4-то място във финалното класиране в категорията Градски тип автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. Със своя автомобил Lyna H2 студентите успяха да изминат 63 км с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво. Това е четвърто поредно участие на софийския отбор в състезанието за икономия на гориво, организирано от Shell, но е първото с автомобил, задвижван с водородна горивна клетка. Колата на ТУ-София Lyna H2 е първият студентски автомобил с този тип задвижване, направен в България. Студентите, ръководени от доц. Борислав Трайков, получиха и награда за особени постижения в областта на безопасността на автомобила, заемайки призовото трето място в нея.

Изключително горди сме с класирането, което успяхме да постигнем тази година. То е резултат от натрупания опит, прецизните технически изчисления и дългата подготовка за тазгодишното ни участие в Shell Eco-marathon., заяви Благой Бурдин, капитан на отбора на ТУ-София.

Радвам се на изключителните резултати, постигнати от отбора на Технически университет – София. Предизвикателството, което те поеха, преминавайки от хибриден автомобил към електромобил с водородна горивна клетка, даде заслужени резултати., сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилът на ТУ–Варна - Piranya 2, който тази година бе конструиран с уникален дизайн, за съжаление не успя да се класира, поради технически причини.

Три рекорда бяха поставени в новата за Shell Eco-marathon категория E-mobility. Италианският отбор mecc-Sun от Политехнически университет Милано проектира кола, задвижвана със слънчева енергия, която е способна да измине невероятните 1 108 километра само с 1 киловат час енергия.

Миналогодишните шампиони от Политехническия университет – Нант, Франция в категорията Прототипи, задвижвани с водородна горивна клетка, подобриха собствения си рекорд, изминавайки 590.2 км с един киловат час енергия.

Отборът TERA TUGraz от Университета в Грац (Австрия) се състезава в първия в историята на Shell Eco-marathon старт за коли, задвижвани със зареждаща се батерия (plug-in) в клас Прототипи, и постави исторически рекорд, изминавайки 842.5 км с един киловат час енергия.

 
Ключови думи:   eco marathon, eurospeedway, lyna, shell
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте