В Англия изобретиха уникален мек преден капак

Общи 17 февруари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3405 посещения | без коментари

Учени от Великобритания изобретиха уникален "мек" преден капак за автомобили, който е способен да защити по-добре пешеходец при сгазване от автомобила.

Капакът на колата се сгъва при натиск върху него, благодарение на което травмите на пешеходците при удар сe намаляват с 60 процента и според разработчиците, масовото му прилагане в колите би спасило хиляди човешки живота годишно.

Новата технология е разработена съвместно от компанията Cellbond и учени от университетите Кембридж и Ръскин. "По време на удара тялото на пешеходеца прилага динамична сила на капака" - споделя един от авторите на изобретението професор Хасан Ширвани, директор на групата за инженерни симулации и технологии на университета Ръскин. - "Ако капакът не я поеме, тя се връща обратно върху човека и му причинява травми. Нашият капак беше тестван и сертифициран от EuroNCAP и резултатите сочат намаляване на последиците с 50-60%, защото енергията на удара се поема от деформиращата се структура на капака."

Водещи автопроизводители вече са се заинтересували от новостта и един от тях започва внедряването й в своите модели, но засега няма официална информация коя точно марка първа ще пусне на пазара коли с подобен капак.

 
Ключови думи:   euroncap
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте