Откриха автозавода в Баховица. Ще правим и автобуси?

Общи 22 февруари 2012 | Speed-Press.com A- A+ 5875 посещения | без коментари

Първият български завод за автомобили бе открит официално вчера в село Баховица, ловешко. Лентата прерязаха Бойко Борисов, министър-председател на република България, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, посланикът на Китай в страната ни Гуо Йеджоу, г-жа Ван Фън Ин, изпълнителен директор на Great Wall Motor и Гриша Ганчев, собственик на „Литекс Моторс“. На церемонията присъстваха представители на правителството, посланици, местната власт, партньори, журналисти от Румъния, Китай и др.
„Започнахме преди две години от голи поляни и в момента имаме прекрасна поточна линия. Фабриката има капацитет да произвежда 50 000 единици годишно, с които да захранва Европа и Балканите. Приключихме с първия етап от нашия план – цехът за финално сглобяване е напълно готов. До две години ще завършим и заваръчния и бояджийския цех, ще предложим на доставчици от България и Европа да изградят свои бази до завода“, заяви Илия Терзиев, изпълнителен директор на „Литекс Моторс“.
Автомобилите Great Wall, сглобени в България, ползват 5-годишна гаранция и възможно най-добрия следпродажбен сервиз. До 20 представителства в България, Албания, Македония и Румъния предвижда „Литекс Моторс“ в обозримо бъдеще, като компанията има намерение да започне продажби и в Сърбия.
„Нашите автомобили са получили сертификат по европейските стандарти и България ще бъде отправната ни точка за навлизане в Европа“, сподели г-жа Ван Фън Ин.
Чужди компании проявяват интерес за разработване на цех за комплектоващи край Баховица, възможен е и старт на производството на автобуси, стана ясно след официалното откриване.
В момента 305 българи са се доверили на Great Wall и използват колите си по пътищата на страната.
Между 160 млн. и 180 млн. лева е възможно да достигне инвестицията на „Литекс Моторс“ в начинанието, сподели пред медиите Илия Терзиев. До момента касовото вложение е в размер на 55 млн. лв., като то не включва парцела, върху който е изграден заводът. Вторият етап ще глътне още 65 млн. Компанията ползва оборотен капитал от 17 млн. евро.
Производствените мощности на „Литекс Моторс” са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.
Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество.
В завода на „Литекс Моторс“ към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки от ранга на Nissan и Toyota. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2000 души.
GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. GWM са първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на Общността. GWM разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят, а произвоствения им капацитет за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2,0 млн. автомобила годишно до 2016 година.




 
Ключови думи:   great wall
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте