Пролетна профилактика на „Пътна полиция“ за мотоциклетистите

Общи 05 април 2013 | Speed-Press.com A- A+ 3385 посещения | без коментари

„Донори на органи“, така не без огромна доза черен хумор често наричат мотоциклетистите. С идването на пролетта ще ги виждаме все по-често в градския трафик. Съвсем логично от началото на април до края на октомври у нас стартира кампания за засилен контрол над тези участници в движението. През този период минимум три пъти месечно ще се провеждат контролни операции в цялата страна, насочени към водачи на мотоциклети и мотопеди, управляващи, без да притежават правоспособност, след употреба на алкохол, с нерегистрирани и технически неизправни превозни средства, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Проверките ще обхващат предимно общински и третокласни пътища и малките населени места, където пътните злополуки настъпват най-често, предимно в часовия период 14.00 - 02.00 ч.
„Пътна полиция” ще предложи на регионалните инспекторати по образование по съвместно изготвен график през периода от началото на април до края на учебната година униформени служители на „Пътна полиция” заедно с представители на мотоклубовете да изнесат кратки беседи пред учащите се от 9 до 12 клас по темата за безопасността на движението на водачи на двуколесни моторни превозни средства, придобиване на правоспособност, най-чести ситуации за тежки ПТП с анализ на конкретни случаи, санкции по Закона за движението по пътищата за основните нарушения, практически препоръки за предпазване от злополуки и др.
Често пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващото двуколесно. Друга трудност идва от факта, че често водачи и пешеходци не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите. В съчетание с обичайно високата им скорост това не води до нищо добро, съветват от „Пътна полиция“. Шофьорите на автомобили започват маневри - завиване наляво или в обратна посока, с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет (в същата или в обратната посока) е достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.
За съвети за безопасност при управление на мотоциклети и мотопеди изтеглете прикачения файл.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте