Убийство „ражда“ автомобилния стартер!

Общи 09 март 2011 | Auto-Press.net A- A+ 4423 посещения | без коментари

В 1910-а година приятелят на основателя на компанията Cadillac Хенри Лиланд, Байрън Картър загива, убит от отскочила манивела при пускане на двигател. Така нареченият обратен удар" на манивелата е наранил навремето доста хора. Загиналият Картър имал малка компания - Carterсar Co в град Понтиак, която през 1909-а е включена в империята на Лиланд General Motors. При купуването на компанията Лиланд се мотивира - Само те имат сега безстепенна трансмисия. Ако не ги купя сега, какво ли още могат да измислят по-нататък!"

Това, че убиец на приятеля му е именно кола на Cadillac, ядосало страшно Лиланд. Заявил: От тук нататък нито един Cadillac няма да убие никого повече!" - и повикал инженерите си на екстренно съвещание. Това били Франк Джонсън, Ърнест Суит, електрикът Херман Шварц и Фред Хейз, и всички те трябва да се смятат за бащи на съвременния електростартер. Джонсън, например, измислил как да се изключва навреме стартерът от заработилия двигател с помощта на храповик. Храповикът бил преместен от носа на колянавия вал в корпуса на стартера.

На 27 февруари на босовете на Cadillac бил представен първият в света автомобил с електрически стартер - Cadillac Model 30. Повече от 400 детайли на колата били направени с безпрецедентен за времето допуск от 1/1000 цола. Cadillac нарочно представяла на рекламата своите машини само отпред за да се види, че нямат манивела.

Идеята за електростартер не била нова. Още на 11 февруари 1901-а американският автомобилен конструктор Клайд Коулмън патентовал такова приспособление (свидетелство № 745157 на патентното ведомство на САЩ) заедно с други устройства, необходими за работата на автомобила".

Друг изобретател – Чарлз Кетъринг успял да заобиколи патента на Коулмън и регистрирал собствено изобретение под номер 1150523 в 1911-а. Сред първите изобретения на Кетъринг е замяната през 1906-а на механичната манивела на касовия апарат с елекромотор с пускане от бутон, което всъщност било и праобразът на бъдещия автомобилен стартер. Кетъринг е известен още и с основаването на Dayton Engineering Laboratories Company или всеизвестната днес DELCO, поставила първите електростартери на конвейерно производство. Днес Delco е един от най-крупните доставчици и производители на автомобилни елементи и комплектации.

 
Ключови думи:   cadillac, general motors
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте