Финландска електричка разби скоростен рекорд на лед

Общи 23 март 2012 | Speed-Press.com A- A+ 5665 посещения | без коментари

Финландският електромобил Electric RaceAbout (E-RA), каран от тест-пилота Ян Латинен, регистрира световен рекорд за скорост на лед. Колата бе „обута“ с гуми Nokian Hakkapeliitta 7 с размер 225/40 R18 и постигна скорост от 252,09 км/ч.
Постижението бе направено на замръзналото езеро Уконярви в Северна Финладия. За да отговарят условията на изискванията на книгата „Гинес“, колата е трябвало да направи заход по права линия с дължина един километър, като е било необходимо да вземе разстоянието и в двете посоки за не повече от 6 минути. Другото условие е било да се използват гуми от реалната търговска мрежа, достъпни за всички.
Организацията на цялото събитие е отнела един час, а за краен резултат се взема средната скорост от двете преминавания. Според измерванията на Vbox в единия от опитите Латинен е успял да постигне максимална скорост от 260,06 км/ч.
Въпреки че са спазени всички изисквания на „Гинес“, постижението не е записано в книгата, тъй като според думите на организиторите не съществува категория, към която може да бъде отнесен рекордът. Освен това изпълнението на всички формалности не е било проконтролирано от нейни представители.
E-RA е с четири мотора със сумарна мощност 383 к.с. в комплект с литиево-йонни батерии с капацитет 33 кВт/ч. От 0 до 100 км/ч автомобилът ускорява за 6,0 сек, а автономността му с едно зареждане е 200 км. Миналата година „финландецът“ стана най-бързият електромобил на Нюрбургринг и преодоля „Нордшлайфе“ за 8 минути и 42 сек.



Видео

 
Ключови думи:   nokian hakkapeliitta
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте