Хамилтън - би Алонсо и взе пол-позишън в Япония

Общи 29 септември 2007 | RS-Auto.bg A- A+ 2382 посещения | без коментари

Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън спечели пол-позишън на мократа и мъглива писта “Фуджи” преди неделното състезание за Гран при на Япония, 15-ти кръг от световния шампионат във Формула 1. Втори остана съотборникът му Фернандо Алонсо. Буквално в последните секунди на квалификацията, британецът “открадна” с 0,070 секунди първата позиция от световния шампион. Заради мъглата Хамилтън дори щеше за малко да се сблъска със Себастиян Фетел (Торо Росо) с повече от 250 км/ч на старт-финалната права, в последните метри от своя тур. Напрежението между Люис и Алонсо е изключително, а разликата между тях в генералното класиране е само 2 точки. Трети и четвърти на старта се наредиха съответно пилотите на Ферари Кими Райконен и Фелипе Маса. Пети остана Ник Хайдфелд (БМВ-Заубер), а шести Нико Розберг (Уилямс-Тойота). Той обаче ще стартира по-назад утре в състезанието, след като в петък смени своя двигател и бе наказан от съдиите. Дестеката допълниха още: 7. Дженсън Бътън (Хонда), 8.Марк Уебър (Ред Бул), 9.Себастиян Фетел (Торо Росо) и 10.Роберт Кубица (БМВ-Заубер).

Още в първите минути почти всички пилоти се появиха на мократа и мъглива писта. След като втората свободна тренировка рано тази сутрин бе отменена заради гъста мъгла, състезателите побързаха да съберат колкото се може повече информация за условията на трасето. Минути преди началото на квалификацията, от ФИА съобщиха, че ако се налага сесията може да се състои и в неделя сутрин японско време, часове преди самото състезание. Дъждът под вулкана “Фуджи” не спираше и пилотите караха с гуми на мокро. Разликите между Алонсо и Хамилтън в първите 15 минути бяха изключително минимални. Напрежението между фаворитите за титлата е огромно, а дистанцията между тях в класирането е само 2 точки. В самия край на първата част Ралф Шумахер (Тойота) и Сакон Ямамото (Спайкър) се сблъскаха на един от завоите и предизвикаха първия по-сериозен инцидент в тренировката за място. Малкият Шуми вече се бе класирал напред, но времето на Ямамото го остави извън продължаващите за втората част. Така след първите 15-минути не продължиха 17.Барикело, 18.Вурц, 19.Дейвидсън, 20.Сутил, 21.Сато и 22.Ямамото. С първо време бе Маса, пред Алосно, Райконен, Хамилтън, Уебър, Хайдфелд, Фетел и др.

В сложните метеорологични условия в Япония, част от пистата започна леко да изсъхва, но все още на трасето имаше много вода. През вторите 15 минути сценарият на пистата не се промени. Пистата бавно изсъхваше и в променящите се условия, пилотите на Макларън и Ферари отново диктуваха темпото. Хамилтън и Алосно записваха една след друга бързи обиколки, а шефът на тима Рон Денис нервно гледаше монитора в бокса. Плътно зад тях пък бяха Маса и Райконен. За последната решителна част не успяха да продължат 11. Фисикела, 12.Ковалайнен, 13.Култард, 14.Трули, 15.Лиуци и 16.Ралф Шумахер. Заради катастрофата с Ямамото германецът изобщо не се появи на пистата и не постави време. Хамилтън бе с първо време, пред Алонсо, Райконен, Маса, Хайдфелд, Бътън и др. За всеобща изненада Себастиян Фетел и неговото Торо Росо намериха място в първите 10.

През решителната трета фаза от квалификацията Хамилтън и Алонсо започнаха битката още от началото. Испанецът записваше по-бурзите обиколки и с опита си на мокри изглеждаше, че ще спечели пол-позишън. В един момент и Кими Райконен даде най-добър резултат, но веднага бе изместен от първото място. Минута при финала, Алонсо бе първи. Оставаха 20 секунди и Хамилтън влезе в своята решителна обиколка. Люис бе перфектен в мъглата и мократа писта. Пресече финала и вдигна високо ръка - първо време. Механиците на Макларън полудяха от радост в бокса, а тези на Ферари гледаха безмълвно радостта на конкурентите им.

Състезанието за Гран при на Япония започва в неделя (30 септември) точно в 07,30 часа.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте