Opel празнува своя 150-годишен юбилей

Общи 20 декември 2011 | Speed-Press.com A- A+ 4715 посещения | без коментари

В полунощ в нощта преди Нова Година, служителите на марката Opel няма да вдигнат своите чаши за наздравица само по повод настъпването й, но и за да се поздравят със 150-тата годишнина на Opel. През далечната 1862 година основателят на компанията Адам Опел едва ли е могъл да предположи, че един ден неговото предприятие ще се превърне в един от най-големите автомобилни производители в Европа.
През 1862 година Адам Опел използва основите на бащината си ключарска работилница в Рюселсхайм, за да започне производството на шевни машини. Скоро фирмата започва да предлага и двуколки с характерните тогава различно големи колела, а през 1886-а на пазара излиза и моделът Velociped, първият модерен велосипед на марката. Произвежданите в Рюселсхайм колела бързо набират популярност и в средата на двайсетте години на миналия век Opel вече може да се похвали с утвърдената си позиция на най-големия в света велосипеден производител. Междувременно към продуктовата гама на фирмата са прибавени и мотоциклети. Автомобилната история на Opel започва през 1899 година, което го прави втората по възраст германска автомобилна компания след Daimler-Benz.
През есента на 1902 година, Opel представя своя първи автомобил - Lutzmann motorcar patent с двигател 10/12 к.с. Към 1906 година от производствената линия вече слизат 1000 от тези возила. Към 1914 година Opel вече е изпреварил всички свои конкуренти и е най-големият автомобилен производител в Германия. Марката си спечелва име на производител на популярни и достъпни бестселъри като т.нар. Doktorwagen- „Лекарската кола“ (1909 г.) и Puppchen - „Кукличката“ (1914 г.).
1920 година е ерата на моделите, добили популярност като Laubfrosch (Дървесната жаба) и Rakete (Ракетата). Малкият автомобил с 4/12 к.с. си спечелва прозвището Laubfrosch или дървесната жаба заради използваното при него яркозелено лаково покритие на каросерията. 1929 година бележи началото на трудни времена за автомобилната индустрия. Mилиони хора губят своята работа, но Opel намира силен партньор в лицето на General Motors.
През 1971 година от поточната линия слиза десетмилионният автомобил с емблемата на Opel.
Днес Opel и нейната английска „сестра” в лицето на марката Vauxhall в момента предлагат своите продукти в над 40 държави по целия свят. Компанията има около 40 500 служители, работещи в заводи и развойни центрове в шест европейски страни. Само през 2010 година, Opel/Vauxall са продали над 1,1 млн леки и лекотоварни автомобила.


 
Ключови думи:   opel, velociped
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте