България в топ 6 по жертви на пътя в Европа

Main November 7, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 8000 views | no comments

Как да се сложи край на войната по пътищата у нас, предлагат Националната асоциация на сервизите, извършващи авторепаратура (НАСИА), и Съюзът на автосервизите в София (САС). Те ще организират 5 срещи в страната в следващите 2 седмици за обсъждане на Законопроекта за движение по пътищата - в Бургас, Пловдив, Варна, Русе и София. Решенията от тях ще бъдат внесени в Народното събрание.

Двете браншови организации искат ясно да се регламентира дейността на сервизите, вносът и продажбата на резервни части. Това са две от основните предпоставки за гаранция на доброто техническо състояние на автомобилите, което пряко е свързано със сигурността на пътя и около него.

Според данни на Европейската комисия от март т.г., по брой загинали от катастрофи на милион души, страната ни е в челната шестица за 2012 г. с черна статистика от 600 човека, починали при пътно-транспортни произшествия. Това е четвърти резултат в рамките на Европейския съюз, като печалната класация се води от Латвия, следвана от Гърция, Литва и България.

По данни от КАТ около една четвърт от пътно-транспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Това е резултат от некачествени ремонти и използване на лоши резервни части. Липсата сега на какъвто и да било регламент за сервизната дейност у нас, на вноса и продажбата на резервни части извън всякакви стандарти, води до некачествени ремонти и нарастваща опасност за всички на пътя.

Страната ни е поела ангажимент пред Европейската комисия до 2015 г. жертвите на пътя да се намалят 2 пъти. Един от начините за повишаване на безопасността на движение и запазване на интереса на потребителите на автосервизните услуги е регистрационен режим на сервизите, който трябва да бъде уреден чрез новия Закон за движение по пътищата.





 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...