Групата OMV продължава печелившия растеж

Main November 17, 2006 | Auto-Press.net A- A+ 895 views | no comments

- По-висока печалба преди лихви и данъци /EBIT/ с 2% на 1.7 млрд евро; увеличение на нетните приходи с 8% на 1.3 млрд евро
- Принос на ПЕТРОМ към резултатите
- Русия е 6-тият основен регион за дейността на Групата
- Групата продължава за работи по стратегията си за растеж до 2010 г.

OMV засили своята позиция на водеща петролна и газова група в Централна Европа с успешните си финансови резултати за 9-месечието на 2006 г. Продажбите на Групата OMV се повишиха с 25% на близо 14 млрд евро, а печалбата преди данъци и лихви (EBIT) се вдигна с 2% на 1.7 млрд евро в сравнение със същия период за 2005. Отново ПЕТРОМ допринесе значително към печалбата /EBIT/ с 628 млн евро. Нетните приходи на OMV – в сравнение с 9-месечието на 2005 г. – се повишиха с 8% на 1.3 млрд евро. Паричният поток регистрира намаление с 4% на 1.7 млрд евро. Коефициентът на задлъжнялост е 5%.

Главният изпълнителен директор на OMV Волфганг Рутенщорфер: "Печелившият растеж на OMV се доказва с добрите финансови резултати на Групата за 9-месечието на 2006 г. – въпреки предизвикателните условия, в които се развиваше пазара през настоящата година. Отново виждаме значителен принос на ПЕТРОМ, където процесът на модернизация тече по план. Нашата позиция като водеща петролна и газова група в Централна и Източна Европа е стабилна и ние продължаваме да изпълняваме своята стратегия с цели до 2010 г. Навлизането ни на пазарите в Турция и в руския сектор на проучване и добив на нефт и газ са важни стъпки в тази посока."

За отчетния период от януари до септември 2006 г. общата стойност на инвестициите беше близо 1.9 млрд евро – те отбелязаха ръст в сравнение със същия период за миналата година (2005: 872 млн евро). Близо 442 млн евро от тези инвестиции бяха насочени в секора на проучване и добив на нефт и газ, главно за разработване на новите полета в Нова Зеландия и Австрия, както и за оптимизационната програма в Румъния. Около 1.4 млрд евро бяха инвестирани в сектора на рафиниране и маркетинг, като една от важните стъпки беше придобиването на 34% от Петрол Офиси в Турция и на 70 бензиностанции АРАЛ в Чешката Република. В газовия сектор, близо 49 млн евро бяха инвестирани, основно в разширяването на западноавстрийския газопровод (WAG – West-Austria-Gasleitung).

В сравнение с третото тримесечие на 2005 г., което се отличаваше с по-благоприятни пазарни условия, печалбата на компанията преди данъци и лихви /EBIT/ за третото тримесечие през 2006 г. спадна с 27% на близо 505 млн евро, а продажбите се увеличиха с 21% на близо 5 млрд евро. В края на септември 2006 г., Групата OMV (вкл. ПЕТРОМ) имаше 44 319 служители.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...