Дания, Франция, Холандия и Норвегия доминираха по време на Shell Eco-marathon

Main May 16, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 961 views | no comments

Екипи от Дания, Франция, Холандия и Норвегия са сред победителите в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon. Големият брой на успешните отбори отразява нарастващото значение на събитието, в което участват рекорден брой екипи – 257 от 20 страни. Матю Бейтсън, мениджър Комуникации на Shell за Европа заяви: "Изключителните резултати на участниците са истинско доказателство за нарастващия ентусиазъм, който новото поколение инженери влагат в решаването на предизвикателствата за ефективна консумация на енергия и в постигането на устойчиво бъдеще.

Прототипи
Екипът La Joliverie от St. Joseph триумфира за пореден път в състезанието за прототипи в Shell Eco-marathon, след като успя да премине бариерата от 3 000 км. Френският отбор, победител в надпреварата от 2006 г., спечели с двигател с вътрешно горене, задвижван с бензин, като запази най-доброто си представяне за последния ден от състезанието. Студентите от St. Joseph отбелязаха резултат от
3 039 км за литър гориво и така успяха да победят най-силните си конкуренти ESTACA Levallois-Perret, също от Франция (2 701 км за литър), и отбора на Техническия университет в Тампере, Финландия (2 137 км за литър).

Отборът от Политехническото училище в Нант (Франция) постигна най-добър резултат при надпреварата за прототипи, задвижвани с водородни клетки. Френският екип успя да измине 2 797 км с еквивалента на един литър гориво и с много малка преднина успя да победи немските си конкуренти Hochschule Offenburg от Университета за приложни науки (2 716 км с еквивалента на един литър гориво) и екипа на Техническия университет в Кемниц (2 552 км с еквивалента на един литър гориво). В тазгодишното издание на Shell Eco-marathon участваха успешно и три прототипа, задвижвани със соларна енергия, а състезанието бе спечелено от френския отбор от Lycée Louis Pasquet.

Категория Градски концепции
Отборът DTU Roadrunners е двукратен победител в категорията Градски концепции на Shell Eco-marathon. Екипът на Датския технически университет не само спечели в клас Двигатели с вътрешно горене, но и взе Наградата за опазване на климата при автомобилите от Градски концепции. Датският отбор отпразнува победата си с участниците от De Haagse Hogeschool, които взеха първа награда в клас Водородни клетки.

Специални награди
В тазгодишното издание на европейския Shell Eco-marathon можеха да се видят технически нововъведения и подобрения в дизайна, безопасността и комуникациите. Безспорната звезда на церемонията за специални награди беше отборът на Oestfold University College Halden, Норвегия, който се състезава в категорията Градски концепции. Дизайнът на превозното средство на норвежкия екип наподобява стар състезателен автомобил и впечатли журито с практическата си приложимост и реалната възможност за серийно производство на модела. Отборът на Oestfold University College Halden си подели първото място за Наградата на SKF за дизайн с испанските студенти от IES Alto Nolan Barredos-Asturias и зае второто място след екипа на Proto 100 IUT GMP от Тулуза в класирането за Наградата за най-екологичен дизайн.

Норвежкият отбор бе отличен също с Наградата на Shell за комуникации и зае почетното второ място в класирането за Наградата на Autosur за сигурност, заради усилията си за спазване на изискванията за безопасност. Призът за сигурност в Shell Eco-marathon бе спечелен от екипа на френския колеж Roger Claustres, Clermont-Ferrand. Наградата на Bosch за нововъведения бе присъдена на отбора от Politecnico Milano. Италианският отбор впечатли журито с дизайна на центробежния съединител на превозното си средство.

Социалната награда бе спечелена от екипа на AFORP Drancy, Франция за организирането на разнообразни забавни образователни инициативи, сред които и вдъхновяваща Eco-marathon игра за всички участници в надпреварата.

"Shell Eco-marathon 2007 наистина успя да демонстрира реални автомобили, конструирани и представени от студентски отбори, за да покажат как да пренесем енергията, технологията и нововъведенията в бъдеще, добави Матю Бейтсън.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...