Заводът на Ford в Румъния

Main October 17, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 8755 views | no comments

На 100 км от Видин Ford възобнови на 100% производството във фабриката си в Крайова, Румъния. След свиването на автомобилния пазар в Европа и намалялото производство на автомобили, сега заводът отчете ръст от над 1000 произведени двигателя на ден, които се изнасят за САЩ и Азия.
Фабриката работи на две смени, като капацитетът на производство е 350 000 двигателя годишно. Това са бензиновите EcoBoost: 3-цилиндров с обем 1 л (Fox) и 1,5-литров 4-цилиндров (Sigma), който задвижва новото Mondeo. Очаква се тази година да бъдат произведени около 200 000 двигателя. За сравнение през 2012 г. са били произведени 27 000. Приходите от тези 200 000 агрегата възлизат на 1 млрд. евро. Заводът произвежда и около 70 000 модела Ford B-Max, което увеличава оборота с още около 1 млрд. евро.
На територията на самото предприятие Ford отдава под наем площи на осем доставчици на различни типове компоненти: Magna произвежда там броните, JCI – седалките, и т.н. От логистична гледка точка решението е много хитро, защото намалява максимално транспортните разходи. От малко по-далеч идват цилиндровите глави за 1.0 EcoBoost – те се произвеждат в Русе от Montupet. Факт, който много ни зарадва. Общият брой на доставчиците на завода в близост до 200 км е около 50. Всички тези съпътстващи производството на B-Max компании играят съществена роля в икономиката на Румъния – защото генерират допълнителни работни места и внасят данъци в хазната.
Модерният завод с бояджийски и заваръчен цех разполага със стотици германски роботи – всеки от които на стойност около половин милион евро. Само в цеха за каросерии се трудят 360 робота – повече от директно заетите. Въпреки високото ниво на автоматизация заводът в Крайова дава работа на 4000 души (в бройката не е включен персоналът на доставчиците).
Заради свития автомобилен пазар заводът в Крайова бе затворен за 20 дни, като 2500 от общо 3900 служители останаха без работа. За сравнение най-големият автомобилопроизводител в Румъния – Dacia, е произвел през миналата година 254 000 двигателя, а оборотът на компанията е бил 2,85 млрд. евро. През миналата година френската компания Renault е произвела в румънския си завод в Миовени двигатели за около 900 млн. евро.

 
Keywords:   ford
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...