"Имперски" амбиции

Main February 22, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2928 views | no comments

В отбора на новата ретрокласика се появи ново попълнение - белгийската фирма Imperia Automobiles обяви за старта на производството на хибридното си купе Imperia GP. В случая обозначението GP не е това което сме свикнали да разбираме - Grand Prix, a Green Propulsion. "Зеленият импулс" е инжинерингова компания, основана към Лиежския университет в 2001-а, а част от нея е фирмата Imperia Automobiles.

Досега Green Propulsion е направила петнадесетина прототипа на мотоциклети, автомобили и автобуси с електро или хибридно задвижване. Събраният опит сега фирмата обединява в новата кола, патриотично наречена Imperia - навремето това е било името на най-известната белгийска компания, контролирала такива фирми като Springuel, Excelsior, Minerva и Nagant (последната е същата, дала името си на прочутия револвер!).

Работата над купето GP стартира през 2008-а, а през миналия месец на автосалона в Брюксел премина доста тихо дебютът на автомобила. Колата е развита върху пространствена стоманена рама, има външни композитни панели и дизайнът й напомня този на Morgan и Wiesmann, но с доста своеобразни пропорции.

Задвижването е поверено на турбомотор от BMW-PSA - 1.6л (207 к.с., 250 Нм), известен вече от купето Peugeot RCZ, и на 100-киловатов елмотор, захранван от литиево-полимерен акумулатор с капацитет 31 Ач. Използването на хибридният агрегат - заедно или по отделно на електрозадвижването и ДВГ става по избор на водача. Само на ток пробегът е 70 км, зареждането от нормална битова розетка 220 волта става за четири часа до 85% и за пет часа напълно.

Динамиката на имперския автомобил е доста завидна - само на ток Imperia GP хваща стоте за 6 сек, в хибриден вариант сваля още две - за 4 сек., което прави белгийския хибрид по-пъргав от Porsche 911 Carrera S (4,7 сек. от нула до сто), при разход на гориво като при Smart Fortwo - около два литра на 100 км и емисии под 50 г на 100 км на СО2.

Продажбите на "имперските" купета ще стартират през 2012-а при базова цена от 79 100 евро. Но тези, които не могат да чакат дотогава и не ги интересува цената, могат незабавно да си набавят едно от първите 50 купета във вариант First edition срещу 120 360 евро.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...