На този ден - Mercedes е регистриран като марка

Main June 23, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2455 views | no comments

На 23-и юни 1902-а, немският автопроизводител Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) прави първата регистрация на името Mercedes като марка.

Основателят на немския гигант Готлиб Даймлер продава първия си луксозен бензинов автомобил на султана на Мароко през 1899, a една година след това формира DMG в Канщат, Германия. През 1897-а австрийският дипломат и бизнесмен от чешки произход Емил Елинек, изключителен ентусиаст на чудото на 20-и век - автомобила, си поръчва автомобил в Daimler. Доставен му е автомобил с двуцилиндров мотор с мощност 6 к.с., но той се оказва твърде бавен за Елинек. Тогава си поръчва два от по-бързите четирицилиндрови модела Daimler Phoenix. Скоро след това Елинек започва да продава колите на Daimler на членовете на висшето общество, сред които се движи непрекъснато и кара колите на различни състезания като Nice Week на Френската ривиера през 1899. Той участва в състезанията с псевдоним Mercedes - името на неговата дъщеря.

През април 1900-а Елинек подписва съглашение с DMG да дистрибутира нова моделна линия четирицилиндрови автомобили и предлага за нея името Mercedes, усещайки, че с негерманско име колите ще имат по-голям успех във Франция. На 22-и декември 1900-а, DMG доставя първият в света Mercedes на Елинек. Дизайнът му е дело на Вилхелм Майбах, тогава шеф-инженер на DMG, колата има мощност 35 к.с., максимална скорост 85 км/ч, шаси от щампована стомана, радиатор тип "пита", механично задвижване на клапаните и подобрена предавателна кутия. С тази комбинация от качества моделът 1901-а Mercedes се смята за най-модерен автомобил на времето си.

Знаменитата трилъчна звезда на Mercedes е регистрирана като запазена марка през 1909-а и се ползва във всички коли на Mercedes от 1910-а година насам. Историята й е свързана със синовете на Готлиб - Пол и Адолф, които си спомнят, че като работник в Кьолн за Deutz, баща им изпраща пощенска картичка с изглед от Кьолн, на която бил нарисувал звездичка над къщата в която живеел. В картичката Готлиб бил написал, че звездата всъщност представлява блестящият просперитет, който ги очаква в бъдеще, когато ще шма своя собствена фабрика.

 
Keywords:   daimler, dmg, mercedes, motoren, phoenix
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...