Формула-1- отложиха турбото!

Main June 23, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2200 views | no comments

Новите двигатели ще се появят във Формула 1 с една година закъснение - през 2014-а и ще са малко по-различни от планираното. Това стана ясно снощи след срещата в лондонското летище Хитроу между представители на отборите и на FIA. Обсъдена е била концепцията за новия регламент за на моторите, която предизвика много спорове и е било постигнато определено съгласие.

Въвеждането на новия регламент е отложено до 2014-а, както настояваха повечето от отборите, като конкретните детайли ще бъдат формулирани по-късно, но общите им черти са ясни. Сегашните атмосферни 2,4-л двигатели V8 ще бъдат заменени от мотори турбо V6, 1,6 литра. С това FIA се съгласи да отстъпи, след като първоначалният вариант, предложен от президента на FIA Жан Тодт предполагаше използване на 4-цилиндрови мотори, нещо фпосрещнато с яростни критики от отборите.

Максималните обороти на двигателите ще се намалят от сегашните 18 до 12 хиляди, а горивната икономичност ще бъде повишена с една трета, като мощността на моторите трябва да остане на сегашното им ниво - около 750 к. с.

FIA ще се стреми да направи всичко, за да се избегне растежа на разходите и техническата надпревара, като утвърди комплект документи, по който ще се контролира работата на отборите. По всяка вероятност става дума за планирано ограничаване както на бюджетите, така и на използваните човешки ресурси. FIA е готова на всякакви мерки, които ще попречат на който и да е от моторите да има прекалени преимущества.

Интересна ще е позицията на Renault по резултатите от срещата, защото от силните играчи във формулата, тя беше единствената, която поддържаше инициативата на FIA за моторите, още повече, че преди дни управляващият директор на Renault Sport Жан-Франсоа Кобе заяви, че френската компания ще напусне Формула 1, ако се отложи прилагането на турбомоторите. В момента французите доставят двигатели на три отбора - Red Bull Racing, Lotus Renault GP и Team Lotus.

По отношение прилагането на системата K.E.R.S, след срещата в Хитроу всичко остава без промени - от следващата година, както беше планирано, системата трябва да осигурява два пъти по-висока мощност - към 160 к.с.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...