Пролетна профилактика на „Пътна полиция“ за мотоциклетистите

Main April 5, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 3375 views | no comments

„Донори на органи“, така не без огромна доза черен хумор често наричат мотоциклетистите. С идването на пролетта ще ги виждаме все по-често в градския трафик. Съвсем логично от началото на април до края на октомври у нас стартира кампания за засилен контрол над тези участници в движението. През този период минимум три пъти месечно ще се провеждат контролни операции в цялата страна, насочени към водачи на мотоциклети и мотопеди, управляващи, без да притежават правоспособност, след употреба на алкохол, с нерегистрирани и технически неизправни превозни средства, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Проверките ще обхващат предимно общински и третокласни пътища и малките населени места, където пътните злополуки настъпват най-често, предимно в часовия период 14.00 - 02.00 ч.
„Пътна полиция” ще предложи на регионалните инспекторати по образование по съвместно изготвен график през периода от началото на април до края на учебната година униформени служители на „Пътна полиция” заедно с представители на мотоклубовете да изнесат кратки беседи пред учащите се от 9 до 12 клас по темата за безопасността на движението на водачи на двуколесни моторни превозни средства, придобиване на правоспособност, най-чести ситуации за тежки ПТП с анализ на конкретни случаи, санкции по Закона за движението по пътищата за основните нарушения, практически препоръки за предпазване от злополуки и др.
Често пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващото двуколесно. Друга трудност идва от факта, че често водачи и пешеходци не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите. В съчетание с обичайно високата им скорост това не води до нищо добро, съветват от „Пътна полиция“. Шофьорите на автомобили започват маневри - завиване наляво или в обратна посока, с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет (в същата или в обратната посока) е достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.
За съвети за безопасност при управление на мотоциклети и мотопеди изтеглете прикачения файл.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...