Първи български плъг-ин автомобил в Shell Eco-marathon

Main March 14, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 3265 views | no comments

Два от петте български проекта, одобрени за участие в тазгодишното издание на надпреварата, продължават напред със своята реализация. Технически университет – София ще стане първият български участник в него с plug-in автомобил. След като спечели конкурса за първи български студентски електромобил с plug-in батерия и така осигури финансиране за проекта си, отборът изгражда изцяло нов “градски тип“ автомобил за своето пето поредно участие в състезанието. Конкурсът вдъхнови и Технически университет – Варна да започне подготовка за изграждане на електромобил със зареждаща се в мрежата батерия. Този техен проект е в начална фаза и тепърва ще следим неговото равитие, а четвъртото им поредно участие в Shell Eco-marathon тази година ще бъде с усъвършенстван бензинов прототип.
Българските автомобили ще са готови до края на месец април 2012 г.
Преди състезанието в Ротердам, което ще се проведе през втората половина на май, престоят тестове, които могат да доведат до оптимизиране на отделните компоненти. Едно от основните предизвикателства пред отборите тази година ще бъде преминаването през петте 90-градусови завои на новата писта по улиците на холандския град. Затова студентите отделят специално внимание на кормилната уредба, която трябва да бъде изключително прецизно конструирана. За първи път Shell Eco-marathon Европа ще се проведе на специално изградено трасе в градски условия, за да даде възможност на младите инженери да демонстрират приложимостта на своите иновативни транспортни решения на бъдещето.
Аеродинамичната форма на водна капка е това, към което се стремят студентите на Технически университет – София при проектирането на своя автомобил. Наред с това отборът използва прецизни компоненти от висококачествени материали като алуминиеви сплави за олекотяване на шасито
ТУ-Варна ще се концентрира върху подобряване на аеродинамичните характеристики на своето купе и обновяване на интериорния дизайн с цел осигуряване по-голям комфорт за пилота.
Идейните проекти на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, гр. Чепеларе и Технически университет – София – филиал Пловдив също бяха одобрени да участват в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon Европа в Ротердам. Но тяхното реализиране бе отложено.


 
Keywords:   shell eco marathon
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...