Срещни дявола на колела!

Main April 4, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2465 views | no comments

Историята на Mefistofele започва през 1908 г., когато Fiat представя състезателния SB4 Гран При състезател, използващ верига вместо ремък. По-късно, сър Ърнест Елдридж от Англия харесва колата и я купува, като целта му е с нея да счупи рекорда за максимална скорост. Оказва се, че има проблем, 18-литровият агрегат на автомобила, според Елдридж, е прекалено малък. Той решава да го замени с огромен агрегат от самолет. Изборът му е 21,7-литров 6-цилиндров редови, построен от Fiat, който развива максимална мощност от 320 к.с. при 1800 об/мин.
На 12 юли 1924 г. Mefistofele, наречен от пресата заради дима и шума, произведени от масивния агрегат, подобрява световния рекорд за максимална скорост на земя. 5,1-метровият автомобил, тежащ 2 тона и шофиран от Елдридж достига скорост от 234,980 км/ч. Въпреки че рекордът е актуален само 32 дни, славата на Fiat Mefistofele оцелява повече от век след раждането си.
През 1969 г. шефът на Fiat Джовани Аниели купува „Дявола" от наследниците на сър Елдридж и го транспортира в Италия, където колата е напълно реставрирана и изложена в историческата колекция на компанията. Тя е напълно функционална, няма налични видеоклипове на Mefistofele в действие, но може да видите снимките на легендарания автомобил, които са направени по време на автомобилното изложение в Женева.

 
Keywords:   fiat, fiat mefistofele
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...