УАЗ стана на 70 години

Main March 16, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3699 views | no comments

Тази година Уляновският автомобилен завод навършва 70 години и за това време заводът е произвел над четири милиона автомобила от над 100 модификаци, като е реализирал износ в над 100 страни в света.

Историята на завода тръгва от 1941-а, когато Московският автомобилен завод ЗИС е бил евакуиран в Уляновск. Отначало са били правени боеприпаси и авиационни снаряди, а през февруари 1942-а работещите под открито небе работници са изпратили на фронта първите ЗИС-5. През годините на войната УАЗ е успял да изпрати на фронта над 7000 автомобила и 20 000 двигателя.

Визитна картичка на автозавода е УАЗ-469, създаден по специална поръчка на въоръжените сили всъдеход, успешно преминал и в цивилния живот, като основен автомобил за придвижване в колхозите. Първият УАЗ 469 слиза от конвейера на 15 декември 1972-а и за три десетилетия от него са произведени над 2 милиона броя в различни модификации.

В 2011-а Уляновският автомобилен завод планира пускането на 57 000 коли. В момента моделната гама на УАЗ включва над 10 модела и около сто техни модификации, включително UAZ Patriot, Pickup и Hunter.

 
Keywords:   1941
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...