Шефът на безопасността на Renault е заподозрян в мошеничество

Main March 16, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3225 views | no comments

Шефът на службата за безопасност на Renault Доминик Жерве е арестуван на 11 март от служители на френското държавно управление за вътрешна безопасност. В момента се намира под домашен арест и засега не са му отправени официални обвинения.

Арестът и разпитът му са свързани със скандалната афера за промишлен шпионаж, разтърсила много сериозно голямата френска компания. На 7 март стана известно, че са уволнени дисциплинарно трима топ-мениджъри на производителя след извършена вътрешна проверка, изкарала "факти" за съучастието им в предаване на секретна информация зад граница за програмата по създаването на електромобили на Renault.

Скоро се оказа, че е невъзможно да се потвърди информацията за промишлен шпионаж, не бяха открити и следи от недекларирани банкови сметки на тримата зад граница в Швейцария и Лихтещайн, а самите набедени напълно отричаха вината си.

В резултат на уволненията във Франция избухна огромен скандал, след недоказването на обвиненията срещу Жан-Мишел Балтазар, Бертран Роше и Матю Таненбаум. Оказва се, че навярно цялата история е изфабрикувана от службата по безопасност на Renault или по всяка вероятност от неин сътрудник. Защо го е направил засега е тайна, но е получил от Renault пари за разследването, присвоил ги е и решил да се измъкне, като натопи мениджърите.

На топ-боса на Renault Карлос Госн се наложи да се извини публично на уволнените, да ги възстанови на работа и да ги компенсира за понесените неприятности. Той дори се отказа от неговите и заместника му Пелата премии за миналата година, като вид самонаказание.

"Изглежда ни заблудиха, а получената информация се оказа изфабрикувана. Първото, което искам да кажа е да поднеса личните си извинения и от името на Renault на Мишел Балтазар, Матю Таненбаум и Бертран Роше, на техните семейства и приятели. Аз и ръководството на компанията се задължаваме да ги върнем обратно на работа и да им изплатим съответната компенсация." - заяви Госн.

Супер-босът е отказал да приеме оставката, подадена му от неговата дясна ръка и заместник Патрик Пелата и беше сериозно нападнат от френски политици, някои от които поискаха директно и неговата оставка. Това едва ли ще стане, защото босът лично, според редица анализатори е "единственият цимент скрепващ глобалния алианс Renault-Nissan".

 
Keywords:   rena, renault
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...