Хибридите по-безопасни при катастрофа от кола с ДВГ

Main November 17, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 9100 views | no comments

Хибридните автомобили са по-безопасни при катастрофа от кола с двигател с вътрешно горене, сочи първият по рода си анализ, направен от института по магистрални злополуки (Highway Loss Data institute). Средно шофьорите на коментираните екологични возила с 25% по-рядко участват в ПТП от тези на конвенционални модели. Мат Муур, вицепрезидент на института и автор на проучването, смята, че масата е важен фактор при подобен анализ. „Хибридите са средно с 10 % по-тежки от стандартните коли. Тази допълнителна маса при сблъсък им дава предимство, каквото техните близнаци с двигател с вътрешно горене нямат", коментира той.
Проучването включва повече от 25 двойки от хибриди и конвенционални автомобили, произведени от 2002 до 2011 г.
Моделите, продавани само като хибриди, каквито са Toyota Prius, Honda Insight, Nissan Leaf, Ford Focus Electric и Chevy Volt, са били изключени от изследването. Други фактори като как, кога и кой конкретен хибрид са били карани също могат да бъдат решаващи за резултатите, смята агенцията.
Въпреки тази новина производителите на хибриди ще трябва да се преборят с друг важен показател - липсата на шум от двигател.
В отделно проучване на института става ясно, че хибридите са с 20% по-опасни за пешеходците от техните конвенционални близнаци при инциденти вследствие на човешка разсеяност. Всеизвестен факт е, че когато хибридите оперират в електрически режим, пешеходците не могат да чуят прибилжаващия автомобил.
По-рано тази година Конгресът даде на Националната агенция по пътна безопасност на САЩ тригодишен срок за преекипиране на хибридите и електрическите модели със звукова сигнализация за предпазване на пешеходците.
Засега Япония е единствената страна, в която съществува подобно изискване. Устройството имитира бученето на електрически мотор.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...