100 години от рожданието на великия Фанджо

Main June 27, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2755 views | no comments


Преди век - на 24-и юни 1911-а, се ражда един от най-великите пилоти на всички времена Хуан Мануел Фанджо (24.06.1911 – 17.07.1995 г.)

Той е роден в семейство на италиански емигранти в деня на свети Хуан /Иванов ден/. За пръв път стартира в състезание през 1934-а с модел от 1929-а на Ford Model A, а през 1940-а с преработен Chevrolet Master De Luxe става победител в аржентинския шампионат Turismo de carreteras. В 1948-а, в Гран-При на Южна Америка, по негова вина става авария, в която загива приятелят му и негов навигатор Даниел Урутиа и от тогава до края на кариерата си Фанджо кара само едноместни машини. Аржентинското провителство и лично президентът Перон лично се е грижел за развитието на пилота и му купуват заедно с Аржентинския автоклуб Maserati 4CLT/48.

В първата следвоенна година на Формула 1 - 1949-а Фанджо кара вече за Alfa Romeo, а през 1951-а става и световен шампион с Alfa Romeo Tipo 159 Alfetta. Световната слава идва при него удивително късно според съвременните мерки - тогава е вече 40-годишен. Фанджо е уникален и с майсторството си да управлява и печели световните титли с различни отбори и машини - печели пет шампионата - 1951, 1954, 1955, 1956 и 1957-а за четири различни отбора. В сметката му на пилот има прегистрирани 51 състезания от които печели 24, има 29 полпозишъна и 23 пъти рекордни обиколки. Той все още е притежател на ненадминат рекорд във Формула 1 - най-висок процент на победи спрямо взети участия в състезанията - 46.15%, като дори супер-шампионът Михаел Шумахер е далеч зад него с неговите 33.83%.

В живота на гениалния пилот има и доста куриозни поврати. През февруари 1957-а, като вече е четирикратен световен шампион във Формула 1, пристига в Хавана за поредния етап на шампионата. В същото време в източната част на страната брадатите партизани на Фидел Кастро вече успешно се борят с войските на диктатора Батиста. Група от 13 човека водени от студента левичар Арнолд Родригез, приятел на Фидел и Че Гевара, впоследствие дори и зам-министър на външните работи на Република Куба, следи пилота с идея похищението му да привлече вниманието на световната преса към жестокостите на режима.

Фанджо бил похитен директно в лобито на хотел Lincoln и скрит в дома на революционерка, като му дали възможност да гледа състезанието по телевизора. Веднага след катастрофа, смачкала шестима зрители, той изключил телевизора. Родригез и Фанджо станали приятели и дори през 1958-а кубинецът получил писмо от пилота с което му прощавал, а след години, малко преди смъртта на пилота се видели отново.

Сред любимите мъдрости на пилота е : "Винаги трябва да се стремиш да бъдеш най-добрият, но никога не бива да вярваш, че си..."

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...