50% от американците не ги е грижа за околната среда - Това сочи проучване на NCPPR

Main March 22, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 2030 views | no comments

Ако попитате някого дали е склонен и има желанието да опазва околната среда, в болшинството от случаите бихте чули едно сигурно „да” и запитаният би застанал категорично зад отговора си. Попитайте ги и дали биха били склонни да платят допълнителни пари за гориво, за да редуцират емисиите, причиняващи парниковия ефект, и почти половината ще кажат „не”. Такива са откритията от ново проучване, проведено в Щатите от Националния център за Изследване на обществената политика (National Center for Public Policy Research).

Изследването сочи, че 48 % от американците не са склонни да харчат дори и един цент повече за гориво, дори и това да помогне за намаляването на вредните емисии на СО2. Съответно само 18 % от запитаните биха платили 50 цента или повече за галон, за да спомогнат за намаляването на вредните емисии – а именно това е една от идеите, обмисляни от правителството на САЩ.

Тези резултати обаче трябва да бъдат погледнати с известна доза съмнение, тъй като NCPPR са известни за това, че са дясноориентирани, както и че са противници на движенията за опазване на околната среда. Тази група дори е спонсорирана от петролни компании,заради което и не е голяма изненада информацията, предоставена от нея. От въпросния национален център дори са казали на участниците в проучването, че елиминирането на всяка кола в САЩ ще намали минимално нивата на вредни емисии, заради което се представят и подобни данни. И след като на казалите, че са готови да плащат повече за гориво, за да спомогнат за намаляването на парниковия ефект, им е било съобщено, че трудът им няма да доведе до кой знае какви резултати, ентусиазмът им видимо намалял.

И това никак не е хубаво, като се погледне фактът, че вицепрезидентът на NCPPR Дейвид Райденауър официално потвърдил, че за една пета от вредните емисии в САЩ са изцяло отговорни леките автомобили и пикапите и SUV моделите.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...