Audi - Експериментират с горива

Main January 19, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 2088 views | no comments

Докато повечето автомобилопроизводители в света са се фокусирали върху смаляването на двигателите, за да се намалят вредните емисии на СО2, от един производител (Audi) са решили да намерят ново гориво, което не само да намали емисиите с 13 %, но и да редуцира разхода на гориво с приблизително 10 %. Audi ще представи своята нова концепция, наречена GTL (gas-to-liquid) Fuel, по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който ще се проведе следващата седмица. Всъщност част от представители там ще бъдат возени с лимузини А8, които вървят с въпросното гориво.

Синтетичното гориво се получава от природен газ посредством химическа реакция, като в него няма никаква сяра. Най-забележителното е, че горивото може да се ползва във всички автомобили с двигател TDI, без да е нужно никакво допълнително модифициране. Серията коли А8 по време на събитието ще бъдат оборудвани с 3-литрови TDI агрегати, като консумацията им е само 8.5 л/100 км, докато мощността си остава 233 к.с.

Новото гориво все още е във фаза на тестове, но вече показва обещаващи резултати. По време на надпреварата 24 часа на Льо Ман през 2006 и 2007 година състезателното Audi R10 с двигател TDI бе задвижвано от специална дизелова смес, която съдържаше доста от въпросното GTL гориво. Тъй като въпросното гориво бе съвместно развивано с компанията Shell, то много скоро можем да станем свидетели на бензиностанции, които да предлагат това гориво.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...