BAC Mono - едноместният за нормален път +видео

Main March 28, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2215 views | no comments


Новият едноместен спорткар BAC Mono, стилизиран като болид от Формула 1, беше представен на автошоуто Retro Classic в Щуттгарт. Автомобил спокойно може да се нарече "мечтата на несбъднатите Шумахерци" и по всяка вероятност още през лятото ще получи допуск за каране по магистралите в Германия - единствената държава в света без ограничение на максималната скорост.

Създатели на спортната кола са братята Ян и Нийл Бригс от Британия, в миналото работили за като инженери за Bentley и за подразделението Ford RS. Те са си поставили за цел да направят суперлек едноместен спортен автомобил за свободна продажба и са обединили няколко едномишленика във фирмата си Briggs Automotive Company (BAC).

Първото от което са тръгнали e да изхвърлят от проектираната си кола всичко, което са сметнали за излишно. Оставили само стоманеното шаси, лек карбонов корпус, 17-цолови джанти Kumho, направени по поръчка и, разбира се, мощен мотор. В крайна сметка колата им се получила рекордно лека с тегло от само 540 кг.



Към избора на двигател е подходено много претенциозно и в крайна сметка са се спрели на известния британски производител на спортни мотори Cosworth. Става дума за 2,3-литров, четирицилиндров агрегат с мощност 284 к.с, който работи в комбинация с 6-степенна подредена предавателна кутия.

"Цивилният" болид BAC Mono се ускорява от място до 100 км/ч за 2,8 сек. и развива максимална скорост от 274 км/ч. Братята Бригс вече сa планирали производството на ограничена серия от 35 коли и ще ги предложат на феновете на адреналина на цена 77 000 евро.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...