Chrysler се продава. Окончателно ?

Main April 6, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1361 views | no comments

- Керкориан атакува отново

Собствениците на акции сериозно се конфронтираха с боса на DaimlerChrysler AG Дитер Цетче и борда на директорите на голямата германска фирма по време на годишната си среща онзи ден в Берлин на която присъстваха 9000 души. Доста възбудено един след друг изказващите се акционери критикуваха и надзорния борд, че не успява да продаде отбелязващата загуби Chrysler group.

От управата контрираха, че пресмятат всички възможности, включително и евентуалната продажба. Според собствениците, обаче, нещата не се движат достатъчно бързо. Според сериозни източници канадските групировка Magna International и Ripplewood, както и частните американски групировки Cerberus Capital Management, Centerbridge Capital и Blackstone Group са предложили оферти за закупуване на Chrysler.

Цетче е споделил, че се водят разговори с партньори за бъдещето на Chrysler group. "Мога да потвърдя, че водим разговори с потенциални партньори, които показват истински интерес" - заяви директно супер-босът. "Не мога да ви разкрия подробности, защото трябва да имаме максимална точност при сделката." Цетче още е казал, че няма насрочена дата за окончателно решение за съдбата на Chrysler.
"Сhrysler е най-сериозният проблем на групата. Той е пациент от доста години, а от известно време е и тежест за нас. Не мога да разбера защо сте толкова нерешителни" - контрира го остро Ханс Шмиц, адвокат представляващ Германската асоциация за защита на държателите на акции. "Би трябвало ясно да виждате, че единственият път за нас е да изпълним разделянето. Вие явно не дооценявате колко отровен е този хап за нас". "След тази, така наречена "сватба в небесата", ациите ни загубиха от стойността си цели 30%. Трябва да има развод и ние ще сме щастливи" - добави друг от представителите.

Цетче напомни на присъстващите, че DaimlerChrysler AG е инвестирал $2.9 милиарда за развитето на нови, по-икономични двигатели, предавателни системи и задвижвания. "Като правим това ние осигуряваме на Chrysler Group успешно развитие на продуктовата му офанзива с увеличено внимание върху икономичността на автомобилите. Продължаваме да инвестираме и в развитието на международните бизнес операции на Chrysler Group".

Само ден сред събранието в управата на гиганта пристигна изненадваща оферта от бившия най-голям едноличен притежател на акции в Chrysler - мултимилиардера Кърк Керкориан. Той предлага кеш 4,6 милиарда долара за Chrysler Group. Предложението е в две писма - едното до Цетче, другото до надзорния борд на DaimlerChrysler. Керкориан се опита да купи компанията през 1995 г. заедно с Ли Якока, но срещна сериозен отпор, който в края доведе до "женитбата" с германците.

За да докаже сериозността на предложението си, групировката Tracinda на Керкориан е предложила 100 милиона кеш за да стане ексклузивен партньор за договаряне в рамките на 60 дни. Tracinda предлага още да остави на DaimlerChrysler AG наказателна сума от 25 милиона долара, ако се окаже, че по някаква причина се откаже от преговорите за закупуване на компанията.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...