Citroen направи концептуален 9-местен ван

Main September 2, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 5135 views | no comments

Броени дни преди старта на изложението във Франкфурт Citroen представи концепцията си Tubik, високотехнологичен и престижен ван, който се базира на една основна идея - пътуването да бъде забавно и в по-голяма компания – в случая с 9 души. Обществото се променя и заедно с него се променя идеята за семейството. Социолозите говорят за „емоционални групи“, за да опишат тази промяна, която включва смесени семейства и групи приятели. Тези „емоционални групи“, които вече не са ограничени до четири или пет човека, трябва да могат да пътуват заедно, без да се налага да оставят багажа си у дома поради липса на място в автомобила.
Tubik е вдъхновен от известния Citroen Type H, галено наричан от широката общественост „ванът“ (на името на своя предшественик). Дизайнът му е доста нестандартен, цветовете и материалите отговарят на най-високите изисквания за изтънченост и комфорт.
Tubik създава lounge стил, посветен на комфорта и релаксацията. Модулните седалки, създадени да бъдат подреждани по различен начин (полунаклонени, лице в лице и т.н.) и технологиите на борда (включително гигантски, полукръгъл екран и висока разделителна способност на звука), превръщат купето в пространство за живот и споделяне. Пътуването става толкова важно, колкото и самата дестинация.
За задвижването се грижи технологията Hybrid4. Благодарение на нея Tubik поддържа емисиите на СО2 на ниво, сравнимо с това на конвенционален седан.
Tubik е достатъчно голям (2,05 м височина, 2,05 м широчина и 4,80 м дължина), за да превозва до деветима пътници. Шофьорската врата се отваря навън, докато страничната врата се движи в кръг с цел да освободи цялата страна на автомобила. И тъй като пътуването включва и багаж, задният край хитро прикрива дизайнерски дръжки.
Когато застанете зад волана на Tubik, навлизате в свят на високи технологии, ситуиран около позицията на шофьора. Зоната е доминирана от т. нар. „циклотрон“ – система, която групира в кръгова линия седалката, педалите, волана и кръглия дисплей на нивото на очите. Автомобилът разпознава пръстовия отпечатък на шофьора. Около него, върху дисплей на нивото на очите и монитор, намиращ се в центъра на волана, е цялата информация, необходима за шофиране. Специален екран показва картина от камерите за заден ход и огледалото за обратно виждане.
Купето е създадено от материали, взети от света на архитектурата и интериорния дизайн - меки седалки, копринени облегалки и панели на вратите, кожена настилка на пода. Светлинната атмосфера вътре е в нюансите на използваните материали. Остъкляването, тип „мушарабие“, включва дори и покрива, и позволява на пътниците да наблюдават пътя, без обаче да бъдат забелязвани от любопитни очи.
Пътниците могат да подреждат трите реда седалки, както поискат. За максимален комфорт, всяка от тях е независима. Първият ред позволява на двама души да седнат с лице към пътя, или с лице към другите пътници. На средния ред могат да се настанят трима души, седалките могат да бъдат превърнати в малка масичка, да бъдат сгънати върху третия ред за да освободят пространство от почти 2 кв. м, или да бъдат изцяло сгънати, за да се създаде седалка тип шезлонг. Тази конфигурация е идеална за релаксация. Пътниците стават зрители, възползвайки се от голям мултимедиен полунаклонен екран.
Tubik е екипиран с 22-цолови колела с високи, тесни гуми, с много ниско съпротивление, за да се оптимизира консумацията на гориво. За по-добро взаимодействие на комфорт и поведение на пътя Tubik има хидроактивно окачване.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...