Devel Sixteen - наистина ли е с 5000 к.с.?

Main November 8, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 12440 views | no comments

Странно изглеждащ автомобил с още по-спорни технически характеристики разбуни духовете по време на салона в Дубай. Ето защо - 5000 к.с. мощност, 5700 Нм и 560 км/ч максимална скорост са характеристики по-скоро за самолет, отколкото за автомобил. А ускорение от 0 до 100 км/ч е постижимо само за много професионални драгстери с реактивни мотори. Тук обаче Devel твърди, че моделът Sixteen е с 16-цилиндров двигател с вътрешно горене. "Моторът е 7,4-литров и се произвежда в САЩ специално за мен. Аз го зададох като идея и ми го направиха. Не мога обаче да кажа кой е производителят, патентът за проекта е мой. Идеята ни се роди през 2003 г. и използваме дизайнерски заемки от изтребител F-16. Цената е около 1 млн. евро и планирам производство на 6 коли годишно. До момента съм продал три", коментира пред Auto Bild България Маджид ал Атар, президент на компанията.

Шефът на бутиковия производител от Дубай не е склонен да нарече изложения автомобил шоукола, макар шасито на не е карбоново, джантите да са със странна форма, сякаш излезли от квартален гараж, ауспусите декоративни, както и дифузьорът, а измервателните уреди да приличат на детска играчка. „Мога да изляза с тази кола на улицата в момента. Тя разполага с двигател с 5000 к.с. Наистина. Производствената версия обаче ще бъде по-къса, но ще изглежда точно по същия начин. Три дни преди салона исках да се откажа, защото не бяхме стигнали до никъде, но ми казаха, че няма да е добра реклама за Дубай. Хората очакваха от нас колата. И успяхме. Предполагам, ще получим подкрепа от правителството, защото представяме Дубай. Синът на шейха бе тук и влезе в колата, остана много доволен“, поясни Ал Атар.

Създателите дори твърдят, че мощността може да бъде повече от 5000 к.с. и ако някой пожелае, могат да я повишат. В колата ще има бутон, вероятно подобно на бууста от McLaren P1, с който от 850 к.с. мощността се вдига на 5000, но от компанията отказват да пояснят как се случва това технически. Издават единствено, че ще има 4 турбини без подробности за тях. В брошурата е записано, че предавателната кутия е 4-степенна механична, а спирачките са Brembo.

Естествено има и вътрешна битка между Devel и W Motors, които показаха в Дубай модела Lykan. Според тях никой няма да си купи кола на цена 3 млн. евро с подобни показатели.





 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...