Elfin Type 5 - Австралия доказва, че я бива...

Main July 19, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 942 views | no comments

Следвайки мотото „Построен бърз, за да печели”, всички произведения на Elfin Sports Cars са създадени още от основата, за да предлагат страхотни усещания на пистата и същевременно да впечатляват с дизайна си. Малки и ултралеки коли с потентни четирицилиндрови двигатели са си доказана формула – и най-новият Type 5 следва стъпките на модели като Lotus Elise, Caterham 7 и Ariel Atom.

Австралийската компания Elfin е известна затова, че произвежда моделите MS8 Clubman и Streamliner с двигатели V8 – деривати на Lotus 7 с някои промени по конструкцията. Новият Type 5 се връща към една дизайнерска линия, която е ползвана и преди –идеята е теглото да се поддържапод 750 кг, докато същевременно се изкопчи максимална мощност от четирицилиндровия двигател.

Elfin е собственост на Том Уолкиншоу – същият човек, който е собственик и на австралийската Holden Special Vehicles (HSV) и Walkinshow Performance. Той се придържа към марката Holden на GM, като много от неговите проекти извличат големи облаги именно от тези асоциации. Дизайнерите на HSV са направили новия Type 5, като части от „кошчето за боклук” на Holden ще влязат в употреба именно в него.

За Type 5 фирмата планира да ползва четирицилиндровия турбо двигател на GM от Pontiac Solstice GXP и Saturn Sky Redline – все пак той предоставя достатъчните 260 к.с. и въртящ момент от 350 Нм. Тази комбинация от ниско тегло и прилична мощност би трябвало да означават само едно – отлична динамика. И действително с този модел ще се получи именно така, като Elfin възнамеряват да се опънат на доста спортисти.

Type 5 ще замени Type 3 – последния четирицилиндров модел на Elfin, който спря да се произвежда през 2006 година, когато новия MS8 се появи на сцената. Цената на новия модел обаче ще бъде една от наистина силните му страни (в допълнение към добрата мощност и интересния дизайн) – така цената на модела ще бъде около 65 000 австралийски долара, което означава, че реално цената ще бъде идентична с модели като Nissan 350 Z и Mazda RX-8, въпреки че с ускорение до 100 км/ч от порядъка на 3.7 секунди определено австралиецът е лидер в класа си и дори може да принадлежи на по-горен.

Все още не са ясни цените за други пазари, като те ще бъдат разкрити, след като моделът бъде пуснат в Австралия. Повече детайли, а и официални снимки на колата се очаква да бъдат представени близо до дебюта й.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...