Goodyear Dunlop: проверявайте налягането на гумите

Main August 1, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 8910 views | no comments

Проучване на Goodyear Dunlop показва, че в летните месеци, когато безброй семейства от цяла Европа се подготвят да заминат за своята ваканция, едва 1 от 3 шофьори проверява състоянието на гумите си.
Тревожен е фактът, че точно 1 от 6 катастрофи през най-натоварените месеци от годината юли и август, когато всички пътуват, се дължи на неправилно напомпани гуми.
Подходящото налягане в гумите е от основно значение за представянето на автомобила при движение, особено при завиване. Много проблеми при движение се дължат на прекалено напомпани гуми или на загуба на налягане при движение. Когато гумата е недостатъчно напомпана, тогава тежестта на колата се концентрира върху външната част на протектора на гумата, повишавайки натиска върху страничната й част, вместо да бъде равномерно разпределен по цялата й ширина. Това води до прекомерно нагряване на страниците и се отразява върху поведението на автомобила и неговата безопасност. Недостатъчното налягане в гумите води и до намаляване на контактната повърхност с пътя. Това намалява сцеплението на гумата с настилката и води до нестабилното поведение на автомобила при движение, особено ако той е тежко натоварен. Спирачният път се увеличава и поведението на автомобила в завой става по-неконтролируемо.
Гумите губят до 0,2 бара от налягането си за период от три месеца в резултат на ежедневните процеси на дифузия в гумата. Голяма част от шофьорите смятат, че с ритник по гумата или само с поглед могат да преценят дали налягането в гумите им е подходящото. Визуалният оглед не може да определи загубата от 0,2 бара налягане на гумата. Проучване на ЕС показва, че повече от 64% от колите са с недостатъчно напомпани гуми. Повечето шофьори просто не проверяват налягането в гумите си достатъчно често, което пряко се отразява върху безопасността на автомобила.
Пътуването на почивка с цялото семейство често означава багажникът да е претъпкан. Натовареният автомобил не е така маневрен. Тегленето на каравана или ремарке също допълнително натоварва автомобила и гумите. Ако колата е натоварена максимално с пасажери и багаж, налягането в гумите трябва да се съобрази с общото й тегло и да се увеличи според ръководството на автомобила.
Летните жеги увеличават налягането в гумите. Те трябва да се проверяват само когато са студени, тъй като налягането в гумите се увеличава с повишаването на температурата. Резервната гума също трябва да се провери, в случай че колата не е оборудвана с RunOnFlat гуми.
Недостатъчно напомпаните и прекалено напомпаните гуми износват протектора неравномерно. Недостатъчно напомпаните гуми повишават триенето във външната част на гумите, а прекалено напомпаните - във вътрешната част. И в двата случая това се отразява на пробега на гумите - износват се по-бързо и неравномерно. Недостатъчно напомпаните гуми се нуждаят от повече енергия за правилно търкаляне. Това води до намаляване на горивната ефективност и по-голям разход на гориво.


Съветите накратко:
Не ритайте гумите, а ги проверете по правилния начин
Тежко натоварен автомобил
Не подценявайте жегите
Недостатъчно напомпаните гуми струват пари

 
Keywords:   goodyear, goodyear dunlop
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...