Mitsubishi Motors разработва нов интериорен материал с цел намаляване на CO2 емисиите през жизнения цикъл на автомобила

Main March 10, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3900 views | no comments

Източник: www.mitsubishi-motors.bg



Mitsubishi Motors Corporation (MMC) обяви, че разработва нов интериорен материал, комбинация между полиетилен терефталат (ПЕТ) и памучни фибри, като ново попълнение към технологията на ММС Зелени пластмаси, базирана на растителни материали. Първоначално, материала ще се използва за облицоване на автомобилните седалки и ще се включи в производството още това лято.

В автомобилните интериорни покрития по принцип се използват материали на петролна основа като ПЕТ фибрите, заради тяхната издръжливост и огнеустойчивост. В новата текстура, към материала са втъкани и памучни фибри, като така се намаляват CO2 емисиите и използването на петролните ресурси. Новият материал отговаря на високите стандарти за автомобилните части и може да се използва не само за седалките, но и за други интериорни елементи като тавана и други покрития. Заради лесното добиване на памука се очаква, от сега нататък, този нов материал да разшири приложението си в автомобилите.

Предварителните изчисления показват, че изразходваните CO2 емисии по време на целия жизнен цикъл на автомобила (от придобиване на материалите до рециклирането му) се намалява с около 20% в сравнение с използване на конвенционалните материали (100% ПЕТ).*1

В усилията си за предотвратяване на глобалното затопляне и изчерпването на петролните ресурси, MMC продължава да проучва и разработва технологии от типа Зелени пластмаси, които да заместят материалите на петролна основа, широко застъпени в автомобилните части. С продукти като интериорното покритие Бамбуков фибър/полибутилен сукцинат (PBS), Стелки от политриметиленов терефталат (PTT) и Втечнена фенолова смола, които вече се прилагат при автомобилите на ММС, компанията ще продължава да се стреми да разработва и използва подобни нови технологии.

*1: Растителните материли са въглеродно неутрални и намаляват отделянето на CO2 емисии по време на жизнения цикъл на продукта в сравнение с материалите на петролна основа, заради принципа, че когато дадено растение се изгори се отделят CO2 емисии, а това може да се замести с поглъщането им по време на фотосинтезиране на друго растение.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...