Porsche Panamera ще видим в Женева

Main June 5, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1848 views | no comments

Един от най-чаканите модели през последните десет години е четириместното купе Porsche Panamera. Окончателният дебют на колата е насрочен за март следващата година по време на автосалона в Женева. За автомобила е вече известно почти всичко, но независимо от това специалистите все още спорят към какъв именно клас принадлежи новото голямо Porsche.

След дълго мислене и съмнения през 2005-а година ръководството на концерна Porsche обяви официално че дава зелена улица на проекта за първия четириврат спортен автомобил на компанията и още тогава някои побързаха да го зачислят в модния клас на четиривратите купета, като отговор на марката на може би най-добрия конкурентен модел на съгражданите им през последните години - Меrcedes CLS.

Оказа се че не са били прави, защото още първите папарашки снимки от изпитания на автомобила показаха, че колата има и пета врата. Това праща колата в класа на петвратите хечбеци. Но и това не е последното решение за класа на автомобила, защото купето е доста дълго, стремително с рязко падащи назад С-стойки на покрива, черти характерни само за автомобилите тип спортно купе. Пък и е малко неудобно да кръстиш хечбек, какъвто е например тривратият Chevrolet Aveo, автомобил от марката Porsche. Тази марка дори не е и сънувала за производство на хечбеци, още повече за автомобил дълъг почти пет метра.

В крайна сметка Porsche Panamera засега се оказва единственият засега представител на новия клас спортно купе с пет врати. Скоро се очаква още един участник в него – Аston Martin Rapide.
Що се отнася за техническите характеристики, те са си на истинско чистокръвно Porsche. В началото на разположение ще има три двигателя – 3,6-литрова V-шестица с мощност 300 кончета" и два 4,8-литрови V-осмака – атмосферен с мощност 405 к.с. и 520 к.с. с турбопълнене.

След три години - през 2011-а година се планира старта на производството на Porsche Panamera с хибридно силово задвижване, а след година за модела ще е на разположение и най-новата седемстепенна полуамтоматична предавателна кутия със сдвоен съединител.

Серийното производство на новото Porsche Panamera ще стартира през април 2009-а година в завода на марката в Лайпциг, където сега се прави успешният първи всъдеход на Porsche – Cayenne. Първите серийно направени автомобили ще влязат в шоу-румовете на марката през началото на следващия юни.

През първата година на производството са планирани за производство 20 000 автомобила, което е много сериозна цифра за производител на не чак толкова масови автомобили като Porsche. Интересното е че в Щутард са готови веднага да увеличат и тази цифра, ако колата се посрещне добре на пазара.
Базовият вариант на Porsche Panamera с двигателя V6 и привод на задните колела ще струва в Европе около 80 000 евро. Топ-версията Porsche Panamera Тurbo с най-мощния мотор V8 и пълноприводна трансмисия ще излезе на купувача си вече 125 000 евро в Европа.

Какви ще са цените у нас засега можем само да гадаем. Но още сега можем да твърдим, че заради популярността с която се ползват у нас автомобилите на марката, популярност, учудила дори много видялите и чули щутгардци, можем да кажем, че всеки екземпляр на новата кола няма да се застоява дълго в шоу-рума на марката в София. Независимо от народните" цени... Пък и кога ли купувачите на автомобилите Porsche у нас са се смущавали от исканите цени, след като всеки втори спортен автомобил щъкащ из столицата е от марката с изправеното конче.

 
Keywords:   Porsche, porsche panamera
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...