Porsche и Ssangyong - в арабски ръце?

Main June 18, 2009 | Auto-Press.net A- A+ 1034 views | no comments

Във времето на световна стопанска криза, правителствата се надпреварват в привличането на вложители от Близкия Изток.

Според слухове, разпространявани в южнокорейската преса, близкоизточна страна е проявила интерес към закупуване на значителен дял в елитния местен атомобилостроител Санг Йонг - производител на високопроходимите автомобили Рекстън, Кайрон и Екшън, и на луксозната лимузина Чеърмен.

Мълвата, позоваваща се на "добре информирани източници", се подхранва и от изказване на катарския престолонаследник Шейх Тамим Бин Хамад Ал Тани, направено по време на срещата му с президента на Южна Корея Мюнг-Бак Ли в края на май, в което той подчертава нуждата на страната си да поощри развитието на автомобилната промишленост.

В началото на юни катарският министър на финансите Юсеф Камал потвърди, че катарското правителство обмисля придобиването на дялове и в претоварената с дългове Порше - намерение, за което за пръв път се разбра от изявление на Катарския Министър-председател през миналия месец.

През месец май Министър-председателят на немската провинция Долна Саксония, която притежава 20 процента от правата за гласуване във Фолксваген, заяви, че провинцията е склонна да приеме закупуването на дял във Фолксваген от арабски инвеститор. Долна Саксония е вторият по големина акционер след Порше. На 9-и юни говорителят на Порше Албрехт Бамлер съобщи пред агенция Блумберг, че в момента преговорите с Катар вървят усилено.

Катарската заинтересованост към елитните автомобилостроители идва малко след закупуването от Абу Даби на 9.1 процентен дял в компанията Даймлер, притежаваща висококачествените автомобилни марки Мерцедес-Бенц, Смарт и Майбах. То бе извършено чрез поделението Аабар на държавната фирма IPIC, за почти два милиарда евро.

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани беше на официално посещение у нас, заедно със съпругата си, през месец Април, а през 2007 година беше награден от Президента Първанов с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" с лента, във връзка с изключително големите му заслуги за решаването на случая с българските медици в Либия.

Катар е една от най-богатите страни в света с годишен доход на глава от населението от 93 хиляди долара, а по залежи на природен газ се смята за третата държава в света след Русия и Иран. Запасите й на нефт се оценяват на 15 млрд. барела.

 
Keywords:   atomic age, cold war
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...