Renault-Nissan и Russian Technologies създадоха джойнтвенчър

Main December 14, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7210 views | no comments

Renault-Nissan и Russian Technologies създадоха джойнтвенчър, за да ускорят продуктовото лансиране и технологичния трансфер към AVTOVAZ, най-големия автомобилен производител в Русия. Френско-японският алианс получава мажоритарен дял в съвместното дружество Alliance Rostec Auto BV, което ще контролира AVTOVAZ, лидер на руския автомобилен пазар. Сделката ще подобри синергията между Renault, Nissan и LADA, както и продуктовото развитие на бързо разрастващия се руски пазар.
Създаването на джойнтвенчъра бе обявено на специална церемония в Москва от Карлос Гон, председател и главен изпълнителен директор на Renault-Nissan.
Според условията на сделката Renault-Nissan ще инвестира 23 млрд. рубли (742 млн. USD) и срещу тази сума до средата на 2014 г. ще получи дял от 67,13% в джойнтвенчъра. Тогава съвместното предприятие ще притежава 74,5% от AVTOVAZ.
Компанията Renault, която купи 25% от AVTOVAZ през 2008 г. и след това подпомогна възраждането му, ще инвестира около 11,3 млрд. рубли (366 млн. USD) в джойнтвенчъра и до юни 2014 г. планира да притежава 50,1% в него. Nissan, който преди това нямаше дял в AVTOVAZ, ще инвестира 11,7 млрд. рубли (376 млн. USD) и към същата дата планира да притежава 17,03% в джойнтвенчъра.
Към същата дата Russian Technologies ще държи 32,87% от акциите в съвместното дружество.
Като част от сделката, Russian Technologies преструктурира неизплатените си от АVTOVAZ заеми за 8 млрд. рубли (258 млн. USD), като част от дължимото ще бъде върнато от приходи след очаквани продажби на неосновни активи на AVTOVAZ. Останалата част на безлихвен кредит от 46 млрд. рубли (1,48 млрд. USD) се удължава до 2032 г. Това дава на AVTOVAZ стабилен баланс без ликвидни ограничения.
До завършване на сделката през 2014 г., Alliance Rostec Auto BV ще изкупи всички дялове в AVTOVAZ, които в момента са собственост на компанията Troika Dialog Investment Ltd.
Карлос Гон ще стане председател на борда на директорите на Alliance Rostec Auto BV. В борда на директорите влизат трима представители на Renault-Nissan Alliance и двама представители на Russian Technologies.
Сделката бе финализирана осем месеца след откриването на завода в Толиати с годишен капацитет от 350 000 автомобила. През пролетта на 2012 г. в него стартира производството на LADA Largus, докато това на Nissan Almera започна преди около месец.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...