SAAB тръгва с китайски пари от Hawtai Motor

Main May 4, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2115 views | no comments

Спрелият производствената си дейност в началото на април Saab ще получи 120 милиона евро от китайския производител на всъдеходи Hawtai Motor със седалище в Ронгченг, провинция Шандун на източното крайбрежие на КНР.

Помощта ще дойде в средносрочна перспектива в рамките на достигнато съглашение за стратегическо партньорство между сегашният собственик на Saab холандската Spyker и китайския автопроизводител. Hawtai Motor ще получи в замяна на инвестициите си 29,9% участие в капитала на Spyker. Hawtai разполага с два завода в източен и северен Китай.

В същото време Saab ще бъде кредитиран с други 30 млн. евро от инвестиционния фонд Gemini. Това стана възможно след погасяване от Spyker на дълга му към Европейската инвестиционна банка от 29,1 млн евро. Кредитът на Gemini се предоставя за шест месеца и той също ще помогне на Saab да възобнови производството си още през следващата седмица.

Наскоро Швеция и GM позволиха на руския олигарх Владимир Антонов да влезе в състава на собствениците на шведския автоконцерн със сума от 30 милиона евро.

За китайската Hawtai Motor е известно, че е на пазара от 10 години и тръгва като съвместно предприятие с Hyundai, правещо всъдеходите Terracan и Santa Fe. Днес производствените й мощности са за 200 000 автомобила и 300 000 двигателя годишно. В 2005-а фирмата купи правата за платформата на корейските SUV и сега прави собствени разработки на нейна база. На току що завършилия автосалон в Шанхай Hawtai показа най-новия си модел B35 Bolgheri.

 
Keywords:   saab, spyker
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...