Sequel - рекорд с "горивни клетки"

Main May 23, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 864 views | no comments

Автомобилът Sequel на компанията General Motors прекоси щата Ню-Йорк, като доказа, че автомобилите задвижвани с т.н. "горивни клетки /fuel cells/" са вече готови за нормална ежедневна експлоатация. Пробегът с едно зареждане /осем килограма сгъстен при налягане от 700 атмосфери водород/ е бил с дължина 300 мили или 482,8 километра, което е практически равно на постижението с едно зареждане на резервоара на конвенционален автомобил с ДВГ.

Пробегът е част от рекламна кампания на GM, която наскоро потвърди, че ще предостави за изпитания на различни потребители в щата Ню-Йорк серия от стотина водородни автомобила Equinox Fuel Cell. Те имат подобен на този при Sequel силов агрегат, състоящ се от горивни елементи и електромотори, но е малко по-прост. Тук автономността е 320 км, защото резервоарът на Equinox побира само 4,2 килограма водород, но пък автомобилът е по-близо до серийно производство.

Sequel засега си остава концептуален автомобил, въпреки че актуалният му вариант, за разлика от първия, показан през 2005-а година е напърво пригоден за ежедневна експлоатация.
Интересна техническа подробност в колата е това, че всички команди се подават само по електронен път. Като казвам всички това означава, че дори дори елементи като окачването, колелата с интегрираните в тях двигатели, спирачките, кормилното управление и всичко останало се командва през връзките на електрониката и електроинсталацията.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...