Toyota FT-HS Concept 2007

Reviews January 27, 2007 | AutoDrum.com A- A+ 3198 views | no comments

Toyota FT-HS хибриден спортен прототип ще направи дебюта си през 2007 година на Северно американското интернационално авто-шоу.

Смесвайки потентно хибридно задвижване с основните принципи на спорния автомобил, прототипа FT-HS е краен резултат на задачата от Calty, северно американски базиран център за изследвания и дизайн на Toyota в Ню Порт Бич, Калифорния, и също базирания в Калифорния Advanced Product Strategy Group. На дизайнерският екип бива възложена задачата за създаването на средно-ценови спортен автомобил, които да интегрират екологията и емоцията в прототип, отговарящ на въпроса „Какъв е подходящият спортен автомобил на 21-ви век?”

”Шофьорите днес не са задоволени от автомобили, които са просто бързи,” каза Кевин Хънтър, вице-президент на Calty Design Research. „В допълнение на удоволствието от шофирането, днешните шофьори са загрижени за безопасността, екологията и социалното задължение”.

FT-HS въплъщава хибридния потенциал, но запазвайки в себе си основата на спортен автомобил. Това са пригладения профил, олекотените аеродинамични материали и модерното мощно задвижване за революционно ускорение и оптимална производителност. Този спортен автомобил от 21-ви век е приятен за шофиране с тези екологични облаги, като ултра-ниски емисии и горивна ефикасност. FT-HS апелира към всеки купувач, който израства в загрижена за екологията среда и възприемайки технологията от необходимост, а не от лукс.

Този 2+2 местен прототип с двигател, разположен отпред и задно задвижване е проектиран за ускорение от 0-100 км/ч в диапазона от 4 секунди. Мощен 3.5 литров V6 двигател комбиниран със спортна хибридна система от 21-ви век, генерира мощност от 400 к.с. Със средно-ценовата си пазарна позиция, FT-HS ще бъде истинска “достижима екзотика” с производителност от 21-ви век.

FT-HS изразява основните ценности на марката Toyota в тяхната стратегия за дизайн, която комбинира два ключови елемента: J-Factor и Vibrant Clarity. J-Factor се отнася за локалното и глобалното приемане на вдъхновените от Япония дизайн и културните ценности. Vibrant Clarity е езика на дизайна, използван за изразяването на J-Factor, като в голяма степен наподобява начина, по който L-Finesse е езика на Lexus Division. Това е комбинацията от перфектна небалансираност, свободни форми на геометрията и интегрирани елементи в архитектурата. Резултат от тези три елементи е намалената маса, минимализиран стил, който е не само олекотен, но и изглежда олекотен.

Дизайнът на екстериора е воден от дизайнера на Calty, Алекс Шен. Перспективният дизайн на FT-HS постига гладки, опънати повърхности в екстериора. Предницата и задницата биват изваяни за да се премахне ненужна маса около ключовите функционални компоненти. Свободните форми на геометрията определя интегрирането на флуидните повърхности, контрастиращи с резките ръбове “Aero-Corners”, които осигуряват гладко протичане на въздушната струя и намаляване на турболенцията.

Покривът си има определена секция, където заедно с задния прозорец се прибира. Това осигурява намаляване на аеродинамичното съпротивление и доставя допълнително място за главите, когато е нужно. Изработен от карбонови нишки и кевлар, той се плъзга лесно след задното стъкло на мястото на задните седалки. Четирите седалки са оптимизирани за лекота и функционалност, но когато тавана се свали, остават само предните две.

Light-emitting diode (LED) се намират във фаровете, като така се подобрява енергийната ефективност и се намалява загубата на топлина. Други екстериорни добавки са задно крило, издигащо се при високи скорости, за допълнителна стабилност и контрол. Стоповете се простират по цялата дължина на задницата, дифузора отзад е изработен от карбон с интегрирани широки ауспуси. Джантите също са изработени от карбонови нишки.

Интериорът е ориентиран към шофьора и е създаден от дизайнера от Calty, Уилям Чергоски, като излъчва загладеност, модерни технологии и производителност. Материалите използвани за изработката на каросерията са карбонови нишки и титаний. Интериора на FT-HS включва сложен кокпит ориентиран към шофьора, като в него се носи усещането за лекота. Сектора на пилота е под формата на делта-крило и са интегрирани много полезни функции в олекотената структура на панела с инструментите. Интегрираният панел с инструменти създава усещане за обгръщане. Всички важни функции и детайли са насочени главно към шофьора. Подпорите за ръцете се сливат сякаш във вратата и обграждащия интериор.

Телескопичият панел на волана включва полу-автоматични лостчета и позволява на измервателните уреди да бъдат нареден един зад друг, с цел да се намали времето за фокусиране между пътя и измервателните уреди.

”FT-HS формулира по нов начин усещането от спортен автомобил, не само със стил, но също и с функционалност и производителност,” казва Хънтър. “FT-HS е отговора на Toyota на въпроса ‘Какъв е подходящият автомобил за 21-ви век?’”

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...