VW измисли временен автопилот

Main June 24, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2510 views | no comments

Проф. Д-р Юрген Леохолд, изпълнителен директор на изследователския отдел на Volkswagen Group Research, представи така нар. „временен автопилот“, разработен от компанията в рамките на европейския проект HAVEit (абр. от високоавтоматизирано интелигентно транспортно средство). С помощта на новото чудо, наблюдаван от шофьора, автомобилът е способен да бъде управляван полуавтоматично до скорост 130 км/ч на магистралите.
„Постигнатото днес е важна стъпка в посока към шофирането без инциденти“, заяви Леохолд по време на презентацията в шведския град Борас. Така нареченият (TAP) Temporary Auto Pilot функционира управляван от шофьора и се комбинира с останалите помощни системи като адаптивния круиз контрол и системата за следене на лентата. Въпреки всичко контролът е в ръцете на човека зад волана, който винаги може да деактивира автопилота.
TAP поддържа безопасна дистанция с предния автомобил и скоростта, зададена предварително от шофьора, като я понижава, когато е необходимо, и държи автомобила в централна позиция, с респект към осевата линия. Системата работи до скорост 130 км/ч на магистрала или подобни пътища.
Европейският проект HAVEit стартира от февруари 2008 г. и в него участват 17 партньора от автомобилния сектор и този на доставчиците. Те обаче работят в тясно сътрудничество с научни институти от Германия, Швеция, Франция, Австрия, Швейцария, Гърция и Унгария. В размер на 28 млн. евро е общата инвестиция в HAVEit.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...