Автомобилите се свързват в мрежа скоро

Main June 19, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7430 views | no comments

Не само за компютри и смарфони – възможността за свързване в мрежа се превръща все по-често в решаващо предимство при покупката на разнородни уреди и прибори от ежедневието. Разработките обхващат спортни обувки, които документират онлайн резултатите от тренировките и достигат до така наречения интелигентен дом (Smart Home), чиито енергийни разходи могат да се управляват изцяло дистанционно. Потенциалът, който се крие в свързването с интернет, предизвиква вниманието и на международния автомобилен поддоставчик Continental. Свързаният в интелигентна мрежа автомобил се превръща в ключова тема за бъдещите разработки. „Новите функции в колите днес се базират в голяма степен на интернет. За да могат да бъдат създадени иновативни приложения, компоненти и системи, те трябва да бъдат свързани по-интензивно по между им, както и самия автомобил да има връзка с външния свят“, разяснява Ралф Линингер, ръководител на Отдел стратегии и разработки при Continental. Дори днес свързаната в мрежа техника допринася за повече сигурност и комфорт, като същевременно намалява разхода на гориво. Чрез обработка на данни уредите комуникират помежду си. Така например сензорът за дъжд може не само да активира чистачките, а едновременно с това да подаде сигнал на спирачките, за да преминат в режим за мокра пътна настилка.
Свързването на автомобила с външния свят в днешно време за водача се възприема чрез така наречения инфотейнмънт. Входове за USB или Bluetooth вече са се превърнали в стандартни аксесоари. „Като анализираме желанията на клиентите ясно виждаме, че през следващите години връзката с интернет ще играе една все по-решаваща роля“, продължава Линингер. Връзката с глобалната мрежа може да се извърши или чрез вградената в колата телеметрична кутия или посредством мобилен телефон.Стандарти като Near Field Communication или безжичното зареждане са само част от една бързо развиваща се инфраструктура, които позволяват по-ефективната интеграция на смартфона в колата. „За нас е от водещо значение, какво предлагат самите системи. Удобствата на информационните технологии все повече се използват и в автомобилите. В нашата компания прихващаме тези импулси и ги адаптираме за нуждите на колите“, разяснява Линингер. Continental в момента работи върху това, мобилния телефон да не се използва само като източник на музика и възможност за разговори, а скоро да се превърне и в средство за отключване и заключване, персонализация за настройване на седалките или пък като платформа за навигацията. Една от разработките е комбиниран инструмент, който използва GPS-данните и навигационния софтуер на смартфона, но визуализира подадените резултати върху дисплея на командното табло в колата. Нови разработки са също така овалните интерактивни екрани, тъчпади с възможност за разпознаване на индивидуален ръчно изписан текст, триизмерни дисплеи, които не само заради авангардния си дизайн стават все по-популярни. Управлението на тези новости трябва винаги да бъде удобно и лесно, да не отвлича вниманието на водача и да не нарушава сигурността. Поради тази причина Continental разработи система, която свързва процеса на предвижване със съсредоточеността на водача. В така наречения концептуален модел Driver Focus инфрачервена камера във вътрешността на колата наблюдава дали шофьора се концентрира върху пътя, а сензорите на асистиращите системи постоянно засичат потенциални опасности в следствие от напускане на маркировката или намаляване на дистанцията до съседни автомобили. Всички информации се събират и обработват непрекъснато, като с помощта на 360-градусов светлинен обръч в колата се насочва вниманието на шофьора към евентуални рискове. По този начин разсеяни водачи могат своевременно да реагират на критични ситуации.
Свързването в мрежа гарантира повече сигурностДопълнителна сигурност за автомобилите експертите днес виждат чрез свързването в мрежа на отделни автомобили, както и в директната връзка с така наречения облак. Така например сензорът за дъжд, би могъл не само да помогне на други системи в колата, но посредством актуалната информация в облака да предупреди и други автомобили, които се движат наблизо.Първи серийни разработки в тази област Continental планира за 2016 година в рамките на консорциума Car2Car Communication. „В рамките на този проект даваме на автомобила „седмо чувство“. Това е основата на интелигентна транспортна система, която ни разкрива цяла вселена от нови възможности“, пояснява Линингер. Онлайн базирани диагностични центрове, резервиране на паркоместа или прецизно съобразени тарифи за застраховки са само някои от бъдещи иновативни продукти. В по-далечно бъдеще, този набор от информация, ще бъде основата, върху която ще се движат изцяло автономните автомобили, като ролята на облака ще бъде огромна.

 
Keywords:   Continental, smart home
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...