Ал-Атия спечели “Дакар”, Ценков финишира като герой

Main January 17, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2503 views | no comments

Насер Ал-Атия с Volkswagen е новият шампион в рали „Дакар". Катарецът успя да победи съотборника си Карлос Сайнц, с който водеха невероятна битка през цялото състезание. Испанецът все пак победи в последния етап от Кордоба до Буенос Айрес с дължина 181 км, но преди три дни затъна в дюна, след това счупи окачване и изостана на трета позиция в генералното класиране зад Жиниел де Вилиер, също с VW. Така германският производител извоюва тройна победа и триумф за Race Touareg 3 в дебютното му състезание.
Армадата от 7 автомобила BMW X3 CC на частния отбор X-Raid, начело със Стефан Петерханзел, и едно Mini с пилот Герлен Шишери, така и не успяха да се опълчат на заводския тим на VW. Все пак Петерханзел се бореше в челото заедно с Ал-Атия и Сайнц до момента, в който не получи технически проблем и загряване на двигателя заради задръстен въздушен отвор. Французинът спука и рекордно количество гуми.
Невероятни 48 часа имаше българският пилот Петър Ценков, който имаше технически проблеми в предпоследния 12-и етап и загуби над 5 часа. След като финишира през нощта, българинът се отправи директно за старта на последната 13-а отсечка. В нея успя да завърши 11-и, а в генералното класиране Петър е 12-и - на 36:55 ч зад победителя Алехандро Патронели.
При мотоциклетите победи Марк Кома с KTM, който взе реванш от Сирил Депре за миналата година, а Kamaz начело с Владимир Чагин извоюва четворна победа.

 
Keywords:   bmw, bmw x3, Off Road, quotes, volkswagen
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...