Английска автокласика Made in China ?

Main July 24, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1507 views | no comments

Слухове за възраждането на прочутата английска марка Healey се появиха в началото на миналата година, когато семейната" островна марка Healey Automobile Consultants отстъпи за два милиона долара имената Healey и Austin Healey на американската инженерингова фирма HFI Automotive. Тогава беше обявено че ще се пуснат нови модели и дори стартира набирането на купувачи за 203 бъдещи купета Healey.

Възраждането на марката, обаче, явно няма да е амeриканско, а китайско дело, след като HFI подписа договор за съвместна разработка на нови спортни модел с небезизвесната китайска корпорация NAC. Същата която купи на корен през 2005-а друга английска историческа марка - MG. Китайците вече възстановиха производството на модела й MG TF в английския си завод в Лонгбридж. Новите автомобили Healey ще стартират навярно от модела 3000, направен от професор Криш Башкар /проектът Темпест/ малко преди компанията да бъде превзета от NAG.

Марката Healey е основана от британеца Доналд Хейли в 1946-а година, а в 1956-а самият Хейли зад волана на автомобил собствено производство поставя в пустинята Бонвил в Щатите рекорд за максимална скорост от 325 км/ч. Златни години за спортните автомобили Healey са 50-е и 60-е на миналия век, а в 1976-а производството на фирмата е прекратено.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...