Арабите вече ще дават книжки на жените?

Main October 15, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 9715 views | no comments

Жени от съвета на Шура се обърнаха към краля на Саудитска Арабия с молба най-сетне да разреши на дамите на шофират. Днес страната е единствената държава в света, в която дискриминират жените за получаването на шофьорска книжка. Припомняме, че през 2011 г. арабките се разбунтуваха и демонстративно подкараха колите си, след което пуснаха видео в YouTube. Резултатът бе масови арести дори и за съпрузите, разрешили им да шофират. Съветът на Шура играе ролята на нещо като парламент за Саудитска Арабия, въпреки че няма право да приема закони, а дава само препоръки към краля. От началото на тази година крал Абдула назначи 30 жени във въпросния ръководен орган.
Факт е, че в страната не съществува конкретен закон, който забранява на дамите да сядат зад волана, но общественият натиск върху жените е голям.
Поддръжниците на реформата смятат, че арабките харчат твърде много пари за таксита и частни шофьори. Има обаче и друго – ако жените получат изконното си право да управляват автомобил, около 500 хиляди нелегални шофьори ще останат без работа, а те според статистиката пречат на икономиката на страната. Според традиционалистите обаче жената зад волана е заплаха за обществения морал. Те твърдят още, че шофирането уврежда фертилитета.
Миналата пролет принцът на Саудитска Арабия Ал-Валид ибн Талал публично подкрепи идеята да се разреши на жените да шофират. Законът обаче не е приет и до днес. В много страни, в това число и в нашата, въпреки че няма дискриминация по полов признак при получаването на шофьорска книжка, тя съществува под скрита форма по пътищата и в семействата. Позволяваме си да напомним, че все пак първото автомобилно пътешествие в историята на човечеството е осъществено именно от жена в лицето на предприемчивата госпожа Берта Бенц, осмелила се да извади изобретението на съпруга си на показ.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...